DOSSIER CENTRAL / TRANSPIRINENCA
La gran aventura dels Pirineus
Reportatge fotogràfic: Álvaro Sanz i Marta Riera Boadas / Il·lustració: Dani Jiménez i Lluís Farré
Allà on tot comença
L’expedició es prepara per sortir del cap de Creus
Des del cap de Creus, el fotògraf i realitzador Álvaro Sanz fa les primeres reflexions sobre la travessa que els espera en les tres setmanes vinents: és el primer dia de la gran Transpirinenca, i ens presenta els membres de l’expedició i ens explica per què salpen amb ell cap a les muntanyes.
Text: Álvaro Sanz
La mar queda enrere
Recorrem el cap de Creus i el massís de l’Albera
Aquesta Transpirinenca va d’est a oest, des de la mar fins a l’Aran. El primer tram comença al cap de Creus i arriba a Beget després d’haver travessat l’Albera. Són sis etapes més aviat planeres, però això no impedeix que apareguin les primeres dificultats. La crònica d’Álvaro Sanz és honesta de principi a fi, i no amaga res, ni tan sols anècdotes que poden semblar trivials, però que oculten consells valuosos.
Text: Álvaro Sanz, Maties Palau, Genís Zapater Bargués i Miquel Spa Peradejordi
L’hora de la veritat: arribem a l’alta muntanya
Ens endinsem al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser
La travessa es posa seriosa: entrem en els dominis de les muntanyes on neixen el Ter i el Freser. Aquí, els cims ja superen els 2.800 metres. Necessitarem cames fortes i cap clar per superar els reptes i prendre decisions importants. Pel camí, la vista i el silenci són un bàlsam per a l’ànima.
Text: Álvaro Sanz i Miquel Spa Peradejordi
Cotes altes i molts reptes
Els estanys ens acompanyen per la Cerdanya i Andorra
Al llarg de la travessa, l’equip ha anat trobant diverses persones pel camí que els han explicat la seva història. Un dels testimonis més colpidors és el del Juanito, que ens ensenya que la nostra segona vida comença quan ens adonem que només en tenim una. Aquest tram de la Transpirinenca, que transcorre per les valls de la Cerdanya i Andorra, té altres sorpreses: cims nevats, estanys d’aigües cristaŀlines i tempestes inesperades.
Text: Álvaro Sanz, Eñaut Izagirre Estibaritz i Marta Riera Boadas
Les muntanyes vives de les valls d’Àneu
Som en els dominis del Parc Natural de l’Alt Pirineu
En entrar a les valls d’Àneu es desperta un somni: veure un ós bru. El desig no es fa realitat, però els paisatges ho compensen, i també la visita al nucli de Ginestarre amb un guia d’excepció, i escoltar vides amagades com la de la Carme, que va viure a Austràlia uns quants anys abans de tornar a Estaon, el seu poble natal. Aquí ve un altre relat trufat de vivències, pròpies i alienes, que ens faran tocar el cel.
Text: Álvaro Sanz, Núria Homs Corbera i Laura Masó Ferrerons
Objectiu: el tuc de Molières
Ja hem arribat al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i a la Vall d’Aran
No fem espòiler si diem que la gran aventura pels Pirineus d’Álvaro Sanz i el seu equip acaba a l’emblemàtic cim aranès. Perquè el que passa un cop són allà dalt és tan espectacular i emocionant que no podreu parar de llegir. Certament, els astres es van aliar perquè aquesta travessa tingués el millor final possible vint-i-un dies després de sortir del cap de Creus.
Text: Álvaro Sanz i Maria Biescas Cañisá
REPORTATGE
L’aigua és vida!
Els quatre membres de la família Segalen Schaper han passat un cap de setmana intens i passat per aigua a la Baronia de Rialb, a la Noguera. De dia, han gaudit d’activitats aquàtiques al riu i a l’embassament. A la tarda, han descobert el tipisme, la cultura i la gastronomia dels pobles. I de nit, han al·lucinat amb el seu increïble cel estrellat.
Text: Cecília Lorenzo Gibert / Fotografia: Oriol Clavera
REPORTATGE
El Canaletes de principi a fi
Resseguim les aigües d’un dels principals rius del massís del Port amb l’Artur i la Gabriela. Viatgem nedant i a cop de pedal des del naixement del Canaletes fins a la seva desembocadura a l’Ebre, entre Benifallet i Xerta, i gaudim d’una natura assossegada. I molt inspiradora!
Text: Oriol Gracià Carles / Fotografia: Sergi Boixader Catot
REPORTATGE
Ràfting, barranquisme i caiac al cor del Pallars
Per accedir als racons més extraordinaris del planeta sovint s’ha de practicar algun esport. Acompanyats de la Marta i el Toni, el ràfting i el caiac ens permetran entrar als budells dels congostos de Collegats i Mont-rebei, el descens de barrancs ens ficarà a la gorja del barranc de l’Infern i el ioga en planxa de rem, entre els arbres que sobresurten al pantà de Sant Antoni.
Text: Núria Garcia Quera / Fotografia: Jordi Bas Casas
48 HORES A...
El Montmell
Aquest municipi penedesenc és una destinació sense pretensions turístiques que esdevé un paradís farcit de natura i camps de vinya. Un Penedès d’altura per gaudir a poc a poc.
Text: Cati Morell i Cañellas / Il·lustració: Nik Neves
Rutes
RUTA A PEU
La serra del Toro: cor i mirador de la Valldigna
Al nord de la Safor trobem una subcomarca natural de gran bellesa, forta personalitat i ric patrimoni històric. I les muntanyes de Simat de la Valldigna ens n’ofereixen la millor vista.
Text i fotografia: Daniel Morelló i Orts
RUTA AMB BICI
Pugem a la bassa d’Oles pel bosc de Varicauva
Aquesta ruta parteix de Vielha i passa per Marcatosa, abans de pujar al Plan Batalhèr i el ‘guardadèr’ de Betlan i culminar l’ascensió a l’estany més conegut de l’Aran.
Text: Iñaki Delaurens Sabi / Fotografia: Ariadna Vall
RUTA AMB NENS
La vall de Buscastell: oasi de calma a Eivissa
Aquest indret de l’interior de l’illa destil·la vida rural per tot arreu: als horts, els molins, les séquies... Un racó de pau ideal per descobrir en família.
Text i fotografia: Jordi Serapio Riera