0

Revistes

Sàpiens

Terra de bandolers

Maig 2010
En aquest número

Per què passa?

On es renten els diners?

Paradisos Fiscals: Els capitals dipositats en aquests territoris continuen alterant el funcionament de l'economia Sovint s'esmenten a les notícies dels nostres mitjans. Es tracta de països amb impostos molt baixos o inexistents i amb sistemes bancaris prou opacs per atraure capitals estrangers que necessiten envoltar-se de discreció. Però quines són les arrels dels paradisos fiscals i com han previscut fins el segle XXI? Paola Lo Cascio (text)

Entrevista

Manuel Forcano

"A Catalunya s'han escrit obres cabdals del judaisme que cal anar recuperant" Ens submergim a l'edat mitjana amb el recorregut hebraista per parlar dels viatges de Marco Polo i d'Ibn Battuta, sense oblidar la realitat jueva d'ahir i d'avui. Sònia Casas (text)

Reportatge / Segle XX

Els jueus de Hitler

La desconeguda història dels hebreus que integraven l'exèrcit nazi Més que jueus, es consideraven alemanys. Tenien ascendents hebreus però també algun diari i per aquesta raó el nazisme no els va discriminar obertament. Amb tot, se'ls vigilava de prop i se'ls va examinar a fons. Els que van superar els exàmens amb èxit van arribar a tenir alts càrregs dins del mateix Exèrcit. Jordi Mata (text), Joan Villaroya (assessorament)

Dossier central / Història moderna

Terra de bandolers

Desafiaments, persecusions i pedrenyals a la Catalunya de l'Edat Moderna El bandolerisme fou l'amenaça més gran que la monarquia hispànica va tenir a Catalunya durant tots el segle XVI i bona part del XVII. Prenent com a exemple la figura d'un dels bandolers catalans més importants i menys coneguts, el capellà Antoni Roca, 'Sàpiens' s'endinsa en la guerra dels bàndols, analitzant-ne les causes i l'evolució. Xevi Camprubí (text), Àngel Casals (assessorament), Valentí Gual (assessorament)

Reportatge / Història medieval

El tresor dels navegants

Com treballaven els cartògrafs a l'Edat Mitjana La carta nàutica elaborada al taller mallorquí de Gabriel de Vallseca el 1439 és l'única que es conserva a casa nostra i una obra mestra de la cartografia universal. L'editorial Lumen Artis ens convida a desxifrar-ne els codis de lectura i a descobrir com es plasmaven sobre el paper la terra i les mars. Sònia Casas (text), Ramon J. Pujades (assessorament)

Reportatge / Segle XX

Sacrifici de sang irlandès

1916: Com es va gestar la sagnant revolta de Pasqua L'abril de l'any 1916 el nacionalisme irlandès radical va enfrontar-se a l'Exèrcit britànic als carrers de Dublín. Després d'una setmana de combats, Pádraig Pearse i els altres impulsors de la insurrecció van rendir-se i van ser executats. El seu intent que la resta d'irlandesos els seguissin enn la revolta per la independència va fracassar. Però de debò va fracassar? Joan Esculies (text), Enric Ucelay-Da Cal (assessorament)

Reportatge / Història antiga

La guerra de les biblioteques

Alexandria i Pèrgam, la 'guerra freda' cultural de l'antiguitat La febre pel llibre començà fa vint-i-cinc segles a Egipte. La biblioteca grega d'Alexandria fou el primer intent seriós de posar per escrit la 'memòria de la humanitat'. Aviat, però, li sortí una rival: la bilbioteca de Pèrgam. D'una, en naixé el papir, i de l'altra, el pergamí. Ambdós materials pugnaren per ser el suport de l'escriptura fins a la irrupció del paper, procedent de la Xina. Antoni Janer (text), Joan Alberich (assessorament)

Reportatge / Segle XX

Els precedents de les consultes sobiranistes

De la campanya d'autonomia de la Mancomunitat al revulsiu d'Arenys de Munt L'onada de consultes sobre la independència de Catalunya celebrades en molts municipis catalans ha aixecat expectació i s'ha presentat com un fet sense precedents. En realitat, però, la convocatòria al marge del poder de plebicits sense validesa legal per valorar un determinat grau d'autonomia o d'adhesió a un règim polític ha tingut lloc a Catalunya almenys en tres ocasions durant el segle XX. Joan Esculies (text), Enric Ucelay-Da Cal (assessorament)

Escapades / Segle XX

L'estrany sepulcre

Glòria Trullàs (text)

Escapades / Història antiga

La muntanya de mil cares

Barbara Vastenavond (text)

Escapades / Segle XX

Estrangers a la nostra guerra

Escapades / Prehistòria

Prehistòrics, romans i visigots

Maria Josep Picó (text)

Escapades / Segle XX

Dolços records

Anna Sàez (text)

Escapades / Història medieval

Tretze cases i tres esglèsies

Lurdes Rego (text)

Un cap de setmana a... / Segle XIX

Els escenaris de Verdaguer...

Renaixença: Recorrem la terra que el va veure néixer i que va ser la seva font d'inspiració. Des de fa més d'un segle, la plana de Vic és un lloc de pelegrinatge per als amants i estudiosos de Jacint Verdaguer (1845-1902). Seguim el seu rastre pels carrers, les esglésies i els camps que van ser testimonis privilegiats i protagonistes de la vida d'un dels escriptors més estimats de la literatura catalana. Glòria Trullàs (text)

Veure més
3,95
IVA inclòs
Esgotat
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona