0

Revistes

Sàpiens

Santiago Bernabéu, caporal franquista

Març 2003
En aquest número

Increïble però cert / Història antiga

Els càntabres es rentaven les dents amb la pròpia orina (i Mao amb te verd)

Ricard Mas (text)

Moment Sàpiens / Segle XX

Borja de Riquer: "Vaig trobar proves clares del suport econòmic i polític de Cambó a Franco"

Anna Periago (text), Dani Codina (fotografia)

La polèmica / Segle XX

El catalanisme va ser originàriament d'esquerres?

Agustí Colomines (text), Joan-Lluís Marfany (text)

Mentides històriques / Història antiga

Cleòpatra no es va suïcidar amb una serp

Àlex Milian (text)

Història-ficció / Segle XX

Què hauria passat si Adolf Hitler hagués guanyat la Segona Guerra Mundial?

Bernat Muniesa (text)

Els lectors pregunten

Per què a l'Índia les vaques són sagrades?

Roger Costa (text)

Reportatge / Segle XX

Santiago Bernabéu

Un president del Madrid en l'ocupació franquista a Catalunya La Guerra Civil de 1936-39 encara amaga episodis foscos i sorprenents. Un d’ells el protagonitzà l’expresident del Reial Madrid Santiago Bernabéu: als 42 anys decidí allistar-se com a voluntari de l’exèrcit de Franco, i el pas de la seva divisió per Catalunya deixà un rastre d’horror i misèria. Jordi Finestres (text), Josep Maria Solé i Sabaté (assessorament)

Reportatge / Història antiga

El Partenó

L'obsessió de Pèricles El Partenó d’Atenes fou possible gràcies a la perseverància de Pèricles contra els enemics del projecte. Una història de guerres, intrigues i habilitat política. Antoni Sella (text), Pere Rojas (assessorament)

Reportatge / Prehistòria

Aixeca’t i camina!

Quan i per què els primers homínids es van posar drets? Un dels períodes més decisius de l’evolució de la humanitat el van protagonitzar els australopitecs quan van baixar de les copes dels arbres africans i van començar a caminar sobre dues cames, pas que va donar lloc als homínids. Pep Gorgori (text), Marcel Socias (il·lustració), Jordi Serrallonga (il·lustració)

Reportatge / Història moderna

Llibertat, igualtat, fraternitat?

Sis preguntes amb resposta per entendre la Revolució francesa La Revolució francesa és un moment crucial de la història. Quan al juliol de 1789, el poble aixecat en armes va prendre la fortalesa de la Bastilla de París, les bases del règim absolutista imperant fins llavors es van esmicolar. Avui encara en volem parlar. Salvador Cot (text), Lluís Roura (assessorament)

Reportatge / Segle XX

Viure al costat de la feina

La vida quotidiana en una colònia tèxtil A partir del testimoni excepcional de dos dels seus antics habitants, us expliquem com era al dia a dia a la fàbrica Can Sedó d’Esparreguera, una de les colònies tèxtils que, des de mitjan segle XIX (es va fundar l’any 1846), van instal·lar-se a la vora del riu Llobregat i que van esdevenir l’eix vertebrador de la industrialització catalana. Gemma Aguilera (text), Jordi Ballonga (fotografia)

Reportatge / Història medieval

Si bé Ramon Llull destaca amb lletres d’or en la història de la literatura catalana i europea de tots els temps, la seva figura no és exempta de matisos. En 84 anys, aquest filòsof va interpretar personatges molt distints i contraposats en si, que Sàpiens recrea a continuació en quatre etapes. Agnès Rotger (text), Lola Badia (assessorament)

Un cap de setmana a... / Història moderna

Moros a la costa!

Resseguim el llegat de la pirateria al Montsià Mentre l'arribada a Amèrica desplaçava el comerç marítim cap a les noves rutes oceàniques, la Mediterrània es convertia durant el segle XVI en una zona de tràfic comercial molt perillosa per als mercaders. La regió del Delta de l'Ebre no en va ser una excepció, en una època en que el mar era ple de corsaris i pirates. Jordi Calvet (text), Jordi Calvet (fotografia)

Veure més
3
IVA inclòs
Esgotat
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona