0

Revistes

Sàpiens

Sàhara, el poble que espera. Les claus històriques per entendre el conflicte etern del Magreb

Abril 2011
En aquest número

Per què passa? / Segle XX

Taiwan, la província irredempta

El conflicte entre la Xina i Taiwan és una ferida mal tancada, herència dels anys de la guerra freda Els mars del continent asiàtic sovint són notícia pels conflictes territorials al voltant d'illes. Per això és oportú recordar el perquè de les disputes entre la Xina i l'illa de Taiwan, un dels enfrontaments polítics més antics de la zona i amb capacitat per desfermar una espiral conflictiva de conseqüències imprevisibles. Fa temps que el Govern xinès ho ha deixat ben clar: una declaració unilateral d'independència per part de Taiwan comportarà una resposta bèl·lica immediata. Víctor Gavín (text)

Entrevista / Segle XX

J. M. Roig Rosich

"Vuitanta anys després, continuem en el mateix punt on ens deixà Macià" En poc anys, el pensament de Francesc Macià va fer un gir de 180 graus. Què el va dur a aquest canvi radical? Hi ha molts paral·lelismes entre aquells temps i els actuals. Sònia Casas (text)

Dossier especial Sàhara Occidental / Segle XIX

Els homes del desert

La societat nòmada abans de la colonització Una desena de grups tribals es repartien el domini del Sàhara Occidental. Però l'arribada dels colons europeus a l'inici del segle XIX va alterar l'ordre polític, econòmic i social establert fins al moment. Les formes de vida tradicional van desaparèixer eclipsades per noves dinàmiques basades en la pesca i l'explotació minera. Antoni segura (text)

Dossier especial Sàhara Occidental / Segle XX

Sota el jou espanyol

La traumàtica descolonització i l'emergència de la consciència nacional sahrauí Com més països europeus marxaven d'Àfrica, més reticent es mostrava Franco a desprendre's del Sàhara. De res van servir la seva provincialització i altres estratagemes matusseres: l'esperit anticolonial sahrauí volia la independència d'Espanya i en aquest context es va fundar el Front Polisario. Amb tot, el seu enemic últim no va ser Espanya sinó el Marroc. Maria Coll (text)

Dossier especial Sàhara Occidental / Segle XX

El somni de Hassan II i el malson dels sahrauís

De la marxa verda a la construcció del mur El novembre del 1975, 350.000 marroquins envaeixen el nord del Sàhara sense trobar resistència. Espanya abandona la seva colònia, abandona els sahrauís a la seva sort i fa cas omís de l'ONU, que reclama un referèndum d'autodeterminació. El Polisario inicia una guerra de guerrilles que només s'esgotarà amb la construcció d'un immens mur. Sílvia Marimon (text)

Dossier especial Sàhara Occidental / Segle XX

L'exili permanent

Viatge al cor de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) La fi del conflicte armat va traslladar la guerra del front als despatxos. Enlloc s'han viscut amb més esperança i frustració els contactes diplomàtics que s'han succeït des d'aleshores com als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf. El pas dels anys ha forçat milers de persones a transformar un dels racons més inhòspits del planeta en casa seva. Sònia Casas (text)

Reportatges / Història antiga

La saga víking d'Eric el Roig

Les restes d'antics poblats i els relats medievals apuntaven que els víkings assentats a Grenlàndia van arribar al continent americà cap a l'any 1000, cinc segles abans que ho fes Cristòfor Colom. Ara, estudis genètics han demostrat aquesta hipòtesi. Eric el Roig i els seus descendents van ser protagonistes d'aquella gesta. Oriol Gracià (text), José Enrique Ruiz-Domènec (assessorament)

Reportatges / Segle XX

La caputxinada

El març català que va precedir el maig francès Els universitaris francesos ocupant els carrers de París el maig del 1968 són sens dubte el gran episodi de la història del moviment estudiantil. Dos anys abans, però, a Barcelona es va trenar un moviment popular que va erosionar la dictadura franquista. Ara fa 45 anys de la creació del Sindicat Democràtic dels Estudiants de la Universitat de Barcelona (SDEUB), constituït al convent dels caputxins de Sarrià el 9 de març de 1966. Antoni Batista (text)

Escapades / Segle XX

L'altre monestir de Montserrat

Sant Benet de Montserrat, Marganell, Bages Glòria Trullàs (text)

Escapades / Història medieval

Renaixement mediterrani

Palau de la Generalitat Valenciana, València Maria Josep Picó (text)

Escapades / História medieval

Troballa als paratges de Poblet

Ermita dels Torrents, Vimbodí, Conca de Barberà Bàrbara Vastenavond (text)

Escapades / Història medieval

Art en un antic jardí romàntic

Jardins del Príncep, Tortosa, Baix Ebre Oriol Gracià (text)

Escapades / Història moderna

Un ramat d'espectadors

Teatre Municipal de l'Escorxador, Lleida, Segrià Anna Saéz (text)

Escapades / Història moderna

L'àngel de Girona

Catedral de Santa Maria, Girona, Gironés Cristina Masanés (text)

Un cap de setmana a... / Segle XIX

Els paisatges de s'Arxiduc

Per Valldemossa i Deià, rere el rastre d'un enamorat il·lustre de Mallorca L'arxiduc Lluís Salvador d'Habsburg-Lorena i Borbó arribà a Mallorca l'any 1867 per escriure un llibre sobre els escarabats. Quedà enamorat de l'illa i amb el temps comprà finques a Valldemossa i Deià, a la salvatge costa nord mallorquina. Amb l'actitud d'un científic protector dels espais naturals, escrigué 'Les Balears descrites per la paraula i el dibuix', radiografia exhaustiva de les illes de la segona meitat del segle XIX. Vet ací una ruta pels paisatges que més el seduïrem. Marga Font (text)

Veure més
3,95
IVA inclòs
Esgotat
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona