0

Revistes

Sàpiens

Redescobrim els vikings

num 226 - Gener 2021

Redescobrim els vikings

A través d'un personatge imaginari hem recreat la veritable vida d'un viking, servint-nos de les investigacions i els estudis genètics més recents. El resultat és un relat que ens parla de grangers diligents i pirates a temps parcial, d'homes respectuosos amb el cos i els drets de les dones i, també, combatents ferotges, polítics assemblearis i artistes refinats.
Antoni Sella (text) / Laia San José Beltrán (assessorament)

Les guerres de l'aigua
L'aigua és un element indispensable per a la supervivència. D'aquí ve que les reserves d'aquest recurs hídric tinguin un valor estratègic incalculable. Actualment, amb 650 contenciosos relacionats amb la gestió de l'aigua oberts al món, aquest recurs podria ser la clau de la geopolítica del segle XXI, igual que el petroli ho va ser en el segle XX.
Víctor Farradellas (text) / Hug March (assessorament)

ENTREVISTA
Pol Bargués: "L'ONU ha entès que la pau no es pot imposar"
Aquest 2020 s'ha commemorat el 75è aniversari de la creació de l'Organització de les Nacions Unides (ONU). L'investigador del CIDOB Pol Bargués, especialitzat en construcció de pau i relacions internacionals, ens fa un balanç de la controvertida trajectòria d'aquest organisme i ens explica cap on va aquesta institució perquè sigui útil en el segle XXI.
Sònia Casas (text) / Enrique Marco (fotografia)


ACTUALITAT
Des de quan tenim sanitat pública?
Fins al segle XIX tenir salut era un privilegi de les classes benestants (en alguns països, encara ho és ara). Només els rics podien pagar-se el servei d'un metge a domicili. No va ser fins a la industrialització que els gestors públics van descobrir la importància de la prevenció i de la sanitat pública i gratuïta.
Xavier Carmaniu (text) / Àngels Casals (assessorament)

REPORTATGES
Subornar el franquisme: així es va gestar l'operació Cavallers de Sant Jordi
SÀPIENS ha accedit a tota la documentació desclassificada dels Arxius Nacionals britànics referent al pla secret per 'comprar' persones properes a Franco per tal que el dissuadissin d'entrar a la Segona Guerra Mundial al costat de l'Alemanya nazi.
Jordi Finestres (text) / Josep M. Solé Sabaté (assessorament)

REPORTATGES
Quan érem 'El Dorado'
El fenomen migratori, a Catalunya, té arrels insospitades. En plena edat moderna, el Principat va viure una autèntica invasió d'occitans que volien establir-s'hi. El motiu: trobar feina i lloc on viure, i és que en aquell temps el nostre país era vist com 'El Dorado'. Els lligams culturals i lingüístics van fer que molts s'hi quedessin per sempre i es convertissin en un dels motors de la recuperació econòmica i demogràfica del Principat.
Arnau Cònsul (text) / Valentí Gual (assessorament)

REPORTATGES
A la presó per un mapa
L'escriptor Joan Fuster va considerar-ho "la maniobra més eficaç mai feta per als Països Catalans". L'any 1968, la publicació d'un mapa considerat excessivament polític va comportar la pena de presó per al seu editor. A SÀPIENS hem volgut rememorar aquesta història, coincidint amb la reedició de l'icònic document que ha impulsat la Fundació Reeixida.
Joan Esculies

REPORTATGES
Artemisia Gentileschi, un judici per violació al segle XVII
Gràcies a les actes que es conserven als Arxius de l'Estat de Roma podem resseguir, quatre segles després, el judici contra Agostino Tassi, acusat d'haver desflorat a la força qui es convertiria en la gran pintora italiana del Barroc.
Montse Frisach (text) / Ida Muro (assessorament)

REPORTATGES
Missatgers amb ales
Els coloms sempre s'han associat a la pau, però durant segles també van ser unes preuades armes de guerra. Gràcies a la seva velocitat i bona orientació, van burlar les línies enemigues i van permetre la comunicació.
Neus Molina

L'EXPERIÈNCIA
Museu de la Història de la Perruqueria: l'art de tallar els cabells
L'únic museu al món dedicat a la història de la perruqueria està a Barcelona. El prestigiós estilista Raffel Pagès ha fet d'amfitrió a la redacció del SÀPIENS.
Carla Galisteo (text) / Enrique Marco (fotografia)

BIBLIOTECA SÀPIENS
Borja de Riquer: "Quan la divulgació històrica queda desatesa, els franctiradors ho aprofiten"
Després de la bona rebuda que va tenir Història mundial de Catalunya, ara els mateixos impulsors repeteixen la fórmula d'explicar el passat a partir d'articles breus, sota el títol Vides catalanes que han fet història. Un recull de 120 biografies de catalans i catalanes il·lustres, des de l'antiguitat fins al segle XX. Parlem amb el director de l'obra, Borja de Riquer, catedràtic emèrit d'història contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Veure més
4,95
IVA inclòs
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona