0

Revistes

Descobrir

Pla de Lleida. Una escapada ideal per flairar la primavera

Abril 2014
En aquest número

48 HORES A BISAURA

Autèntica vida de pagès

Un cap de setmana a la subcomarca del nord d'Osona Ens endinsem en un territori encisador i tranquil i copsem paisatges prepirinencs, poblets de conte i masos amb molta vida. Aurora Montserrat (text), Nik Neves (il·lustració)

REPORTATGES

Sant Jordi a Montblanc

Conta la llegenda que un monstre ferotge assolava la vila de Montblanc, causava estralls en els ramats i les gents i el terror regnava a la contrada Cada abril, Sant Jordi torna a Montblanc per rescatal la vila de les urpes d'un drac terrible. En aquest reportatge exclusiu, hem recreat les pricipals escenes de la llegenda amb la col·laboració dels veïns de la vila, tot inspirant-nos en el relat de Joan Amades al 'Costumari Català'. Oriol Margalef (text), Òscar Rodbag (fotografia)

DOSSIER CENTRAL / PRESENTACIÓ

La Lleida literària

Explorar o recloure's. Gaudir del sol o deixar-se engolir per la boira. Veure els tossals com muntanyes o com barrets de Saint-Exupéry. hi ha moltes Lleides i gairebé totes caben en les novel·les de Núria Perpinyà, que ens dibuixa un Segrià màgic. Núria Perpinyà (text), Blauset (cartografia), Jordi Bas (fotografia)

DOSSIER CENTRAL / REPORTATGES

Rius avall

Recorrem els ecosistemes fluvials del Segre i la Noguera ribagorçana Boscos de ribera, aus migratòries i piragüistes ens acompanyen per un paisseig que recorre el Segrià amb dos guies d'excepció: la Noguera Ribagorçana i el Segre. Pobles, canals, colòmies tèxtils i parcs se'ns creuaran pel camí per mostrar-nos la riquesa de la comarca. Jaume Barrull (text), Jordi Bas (fotografia)

DOSSIER CENTRAL / REPORTATGES

Fruita dolça i temptadora

Els conreus de regadiu de la comarca abasteixen tot el país A banda i banda dels canals de reg, de les ribes dels rius i dels embassaments, els camps estan curulls d'arbres fruiters, assedegats, que necessiten l'aigua per fer créixer els fruits i delectar-nos amb la seva carn sucosa. Benvinguts als paisatges de regadiu del Segrià. Helena Culleré (text), Jordi Bas (fotografia)

DOSSIER CENTRAL / REPORTATGES

Un secà que es reivindica

El Segrià sec, la versió original de la comarca, avui en perill d'extinció Hi ha una verdor profunda que només dura un temps. És l'ordi que comença a espigar als camps que més agraeixen la pluja, un patrimoni ple de vida injustament oblidat. Us parlem del secà, un autèntic tresor. Maricel Benabarre (text), Jordi Bas (fotografia)

DOSSIER CENTRAL / REPORTATGES

La colonització de l'oest

El Pla de la Llitera, un terrritori amb personalitat pròpia Restes de castells, jaciments arqueològics i... pobles nous de trinca. Alguna cosa no quadra. La colonització de l'oest no va ser exclusiva als Estats Units. Almacelles, Gimenelles, el Pla de la Font, Raimat, Santa Maria de Gimenelles, Sucs i Suquets són pobles de nova creació que van néixer per acollir els treballadors que hi farien produir la terra. Anna Sáez (text), Jordi Bas (fotografia)

REPORTATGES

Pesqueres de la marina

Entre Xàbia i Calp, la muntanya s'aboca al mar des d'altures vertiginoses. Un paisatge majestuós i desafiant que, fins als anys setanta, va ser escenari d'uns arts de pesca tradicionals i temeraris coneguts amb el nom de 'pesqueres de cingle'. Eva Terol (text), Jake Abbott (fotografia)

Rutes

A PEU

Pel camí vell de Caimari a Lluc

Ens endinsem a la serra de Tramuntana per gaudir del paisatge de la pedra en sec i dels atractius naturals i culturals d'aquest massís mallorquí que és Patrimoni de la Humanitat des del 2011. Marga Font (text i fotografia)

AMB BICI

De Palol d'Onyar a Quart pel Celrè

Un esforçat inici per agafar altura ens permetrà gaudir d'una pedalada variada i sorprenent entre pins, alzines i vegetació de ribera. Per als boscos de les Gavarres on hi ha estacions: ens ofereixen verdor tot l'any. Jordi Avellaneda (text i fotografia)

AMB NENS

Una ruta bestial al Parc dels Animals dels Angles

Podrem fer un minisafari entre les muntanyes del Capcir i contemplar una pila d'animals salvatges que viuen en semillibertat. Un recorregut de tres quilòmetres i mig s'endinsa pels boscos del pla del Mir i ens descobreix fins a dotze espècies d'animals típiques del Pirineu. Cecília Lorenzo (text i fotografia), Charuca (il·lustració)

Veure més
4,95
IVA inclòs
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona