0

Revistes

Sàpiens

Pere el Gran. El rei que va derrotar França

Febrer 2019
La conquesta evangèlica del Brasil
T'expliquem les claus per entedre la victòria del polític Jair Bolsonaro

L’elecció de Jair Bolsonaro com a nou president del Brasil no pot explicar-se sense el suport del moviment evangèlic, un fenomen d’escàs fonament teològic però amb una àmplia influència econòmica, mediàtica i política que s’ha apoderat del primer país catòlic del món i ha derrotat el discurs de l’esquerra brasilera. Al bressol de la “teologia de l’alliberament” ara mana la “teologia de la prosperitat”.
Sònia Casas


Viure en un castell, tot un repte al segle XXI
Reformes constants, visites turístiques i reinvenció dels espais: ser l'amo d'un castell ja no és cap luxe

Catalunya és terra de castells, un llegat històric complicat de gestionar. Les construccions d’aquest tipus necessiten reformes constants, inversió que els propietaris avui difícilment poden assumir sense ajudes públiques o ingressos extres.
Text de Pere Puig i fotografies d'Enrique Marco


Pere el Gran
Totes les gestes del rei que va derrotar França i va desafiar el papa en la guerra més llarga i mediàtica del segle XIII

Va decidir no arronsar-se davant els grans poders de l’època, com havien fet els seus antecessors: per fer valer els seus drets sobre Sicília, va desafiar el papa i el rei francès, i en va sortir victoriós i convertit en un personatge de llegenda.
Text d'Arnau Cònsol, amb l'assessorament d'Agustí Alcoberro


Cop contra l'Assemblea de Catalunya
113 detencions que van fer història

‘Xivatos’, seguiments, telèfons intervinguts, un ampli dispositiu policial... els poders de l’estat van necessitar un impressionant operatiu per desarticular, el 1973, l’Assemblea de Catalunya, el màxim instrument de l’oposició franquista. SÀPIENS ha accedit per primera vegada a les fitxes policials dels 113 detinguts i podem saber què van dir i, sobretot, què no van dir. Podeu consultar-les al web.
Text d'Antoni Batista i Josep Playà

En defensa dels animals
Els primers conservacionistes

Després de la Segona Guerra Mundial es van crear les primeres reserves de fauna africana. Les noves lleis de protecció dels animals van posar fi a les grans caceres, però van perjudicar els pobles indígenes.
Sergi Ramis


La conquesta de Sibèria
Com els tsars i empresaris rics van convèncer aventurers d'enfrontar-se a la regió més freda de l'hemisferi nord

Més que un indret, Sibèria és una evocació. El seu nom ens transporta a escenaris gèlids i feréstecs. Una mena d'infern glacial on Rússia ha enviat sovint els seus dissidents. Però abans va caldre domar aquest territori inabastable. Com s'ho va fer?
Text de Xavier Carmaniu, amb l'assessorament d'Agustí Alcoberro


La ruta de l'evasió
El camí que van fer els exiliats que van fugir el 1939

Reviure l'atzarós exili republicà. Aquest és l'objectiu de 'Fugits', un nou producte turístic que ressegueix els passos dels refugiats tot travessant els Pirineus, de nit i en ple hivern, entre la vall de Camprodon i el Vallespir.
Text de Joan Morales i fotografies de Xènia Gasull

Veure més
4,95
IVA inclòs
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona