Increïble però cert / Història antiga
Ricard Mas (text)
Moment Sàpiens / Segle XX
Anna Periago (text), Dani Codina (fotografia)
La polèmica / Història moderna
Francesc Bonamusa (text), Eduard Escartín (text)
Mentides històriques / Història medieval
Àlex Milian (text)
Història-ficció / Història medieval
Jaume Fernández (text)
Els lectors pregunten / Història antiga
Roger Costa (text)
Reportatge / Segle XX
Les actes del Complot de Prats de Molló El 1926, des de l’exili al Rosselló, Francesc Macià i un grup de militants armats d’Estat Català preparaven el pas a l’altra banda de la frontera per a provocar un moviment insurreccional. Delatats a l’últim moment, els separatistes van ser detinguts. Sàpiens ofereix en exclusiva un extracte de les actes del procés contra els catalans, publicades per primera vegada al nostre país en el llibre de pròxima aparició La Catalunya rebel (Símbol Editors). Jordi Creus (text), Joan Morales (text), Agustí Colomines (assessorament)
Reportatge / Història moderna
El nom de Leonardo da Vinci ens remet a les seves nombroses obres en camps tan diversos com la pintura, l’escultura, la ciència o la tècnica. Una de les facetes més desconegudes del genial artista florentí és la seva vessant culinària, que el portà a construir ginys destinats a facilitar la feina dels cuiners del Renaixement. Cristina Serret (text)
Reportatge / Segle XX
Stalingrad L’ocupació de l’URSS va començar molt bé per als interessos de Hitler. Però la immensitat de l’estepa russa, la cruesa del seu hivern i la determinació de l’Exèrcit Roig van encallar l’avanç dels alemanys. Aturat a Stalingrad, elTercer Reich va començar a perdre la guerra. Jordi Sebastià (text), Joan Villaroya (assessorament)
Reportatge / Història medieval
Un entramat de pactes entre famílies Els matrimonis han estat decisius en la història europea. De fet, Catalunya s’inserí en la política internacional gràcies a la xarxa dinàstica sorgida del matrimoni de Leonor d’Aquitània amb Enric II d’Anglaterra. Viatgem al segle XII per a conèixer una nova estratègia matrimonial molt particular. Gemma Aguilera (text), José Enrique Ruiz-Domènec (assessorament)
Reportatge / Història antiga
Com Alexandre el Gran va construir el major imperi de la història Alexandre el Gran és un dels mites més importants que ens ha llegat l’antiga Grècia. Tot i morir als 32 anys va crear un imperi de proporcions gegantines que s’estenia des d’Atenes fins a l’Ìndia. Antoni Sella (text), Arturo Pérez (assessorament)
Reportatge / Història moderna
L’increïble viatge per terres aisàtiques del jesuïta català Antoni de Montserrat, en ple segle XVI, és una història curulla d’aventures i de descobertes. La determinació del seu protagonista ens ha llegat un apassionant relat. Albert Villaró (text)
Un cap de setmana a... / Història antiga
La petjada de l'islam a Catalunya El procés de formació de la nació catalana és, en bona part, la història de la conquesta dels territoris musulmans. Aquest relat ha deixat sempre en segon pla els andalusins que, després d'una presència de diversos segles, ens han aportat un llegat intens, des de la toponímia fins a la gastronomia. La Noguera va ser un dels territoris més islamitzats: durant tres-cents anys era la darrera frontera. Jordi Calvet (text), Jordi Calvet (fotografia)