0

Revistes

Sàpiens

Objectiu: alliberar Catalunya

Abril 2003
En aquest número

Increïble però cert / Història antiga

Alfons X el Savi admetia les pràctiques canibals

Ricard Mas (text)

Moment Sàpiens / Segle XX

Anna Cabré: "La demografia catalana depèn de la immigració"

Anna Periago (text), Dani Codina (fotografia)

La polèmica / Història moderna

Ceuta i Melilla d'han d'incorporar al Marroc?

Francesc Bonamusa (text), Eduard Escartín (text)

Mentides històriques / Història medieval

La poesia trobadoresca no era només cosa d'homes

Àlex Milian (text)

Història-ficció / Història medieval

Què hauria passat si el 1213 els catalans haguessin guanyat la batalla de Muret?

Jaume Fernández (text)

Els lectors pregunten / Història antiga

Per què diem "Jesús!" quan algú esternuda?

Roger Costa (text)

Reportatge / Segle XX

El judici a Francesc Macià

Les actes del Complot de Prats de Molló El 1926, des de l’exili al Rosselló, Francesc Macià i un grup de militants armats d’Estat Català preparaven el pas a l’altra banda de la frontera per a provocar un moviment insurreccional. Delatats a l’últim moment, els separatistes van ser detinguts. Sàpiens ofereix en exclusiva un extracte de les actes del procés contra els catalans, publicades per primera vegada al nostre país en el llibre de pròxima aparició La Catalunya rebel (Símbol Editors). Jordi Creus (text), Joan Morales (text), Agustí Colomines (assessorament)

Reportatge / Història moderna

Leonardo, un geni (també) a la cuina

El nom de Leonardo da Vinci ens remet a les seves nombroses obres en camps tan diversos com la pintura, l’escultura, la ciència o la tècnica. Una de les facetes més desconegudes del genial artista florentí és la seva vessant culinària, que el portà a construir ginys destinats a facilitar la feina dels cuiners del Renaixement. Cristina Serret (text)

Reportatge / Segle XX

La tomba de Hitler

Stalingrad L’ocupació de l’URSS va començar molt bé per als interessos de Hitler. Però la immensitat de l’estepa russa, la cruesa del seu hivern i la determinació de l’Exèrcit Roig van encallar l’avanç dels alemanys. Aturat a Stalingrad, elTercer Reich va començar a perdre la guerra. Jordi Sebastià (text), Joan Villaroya (assessorament)

Reportatge / Història medieval

Casar-se al segle XII

Un entramat de pactes entre famílies Els matrimonis han estat decisius en la història europea. De fet, Catalunya s’inserí en la política internacional gràcies a la xarxa dinàstica sorgida del matrimoni de Leonor d’Aquitània amb Enric II d’Anglaterra. Viatgem al segle XII per a conèixer una nova estratègia matrimonial molt particular. Gemma Aguilera (text), José Enrique Ruiz-Domènec (assessorament)

Reportatge / Història antiga

El botxí dels perses

Com Alexandre el Gran va construir el major imperi de la història Alexandre el Gran és un dels mites més importants que ens ha llegat l’antiga Grècia. Tot i morir als 32 anys va crear un imperi de proporcions gegantines que s’estenia des d’Atenes fins a l’Ìndia. Antoni Sella (text), Arturo Pérez (assessorament)

Reportatge / Història moderna

1579. De Vic a l’Himàlaia

L’increïble viatge per terres aisàtiques del jesuïta català Antoni de Montserrat, en ple segle XVI, és una història curulla d’aventures i de descobertes. La determinació del seu protagonista ens ha llegat un apassionant relat. Albert Villaró (text)

Un cap de setmana a... / Història antiga

La mitja lluna a la Noguera

La petjada de l'islam a Catalunya El procés de formació de la nació catalana és, en bona part, la història de la conquesta dels territoris musulmans. Aquest relat ha deixat sempre en segon pla els andalusins que, després d'una presència de diversos segles, ens han aportat un llegat intens, des de la toponímia fins a la gastronomia. La Noguera va ser un dels territoris més islamitzats: durant tres-cents anys era la darrera frontera. Jordi Calvet (text), Jordi Calvet (fotografia)

Veure més
3
IVA inclòs
Esgotat
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona