0

Revistes

Descobrir

Montseny, la muntanya de les 900 fonts

Num 272 - Novembre 2020
Per un turisme al servei del país
La revista ‘Descobrir Catalunya’, una trentena llarga d’entitats i personalitats del tu-risme català impulsen un manifest que vol revisar el model turístic per al nostre ter-ritori fent una aposta decidida per la sostenibilitat i la proximitat.
Text: Cristina Serret

REPORTATGE

Colors de tardor a la vall de Tírvia
Pugem fins a l’ermita de la Mare de Déu de la Serra i ens embadalim amb l’espectacle que ens regala la natura: la vall de Tírvia, enlairada sobre la Noguera de Cardós, és una gran catifa de fulles de colors ocres i vermells. Els nuclis de cases de pedra i teulades de pissarra són el colofó d’aquesta estampa bucòlica on la vida con-tinua el seu ritme abans que arribi el rigorós fred de l’hivern.
Text: Núria Garcia Quera / Fotografia: Clara Torné

DOSSIER CENTRAL / FONTS DEL MONTSENY

El massís on l’aigua brolla
Reportatge fotogràfic: Sergi Boixader Catot

DOSSIER CENTRAL / FONTS DEL MONTSENY

Aigua sagrada
A través de les fonts, descobrim racons encisadors a les contrades del nord
El Montseny septentrional és una zona rica en fonts, torrents i gorgs, on l’aigua ha dibuixat uns paisatges bellament espectaculars. Les seves aigües han donat peu a tota mena de llegendes i van atreure els primers estiuejants ja al segle XIX. I la font representa posar l’aigua a l’abast de tothom: és la democratització d’un recurs imprescindible per a la vida.
Text: Òscar Farrerons Vidal

DOSSIER CENTRAL / FONTS DEL MONTSENY

On neixen totes les aigües
El cor del Montseny és la zona amb més pluviometria del massís
L’acció de l’aigua ha modelat la zona central i més alta del Montseny, la del turó de l’Home i el pantà de Santa Fe. Aquí, rius, fonts i rieres han marcat els camins a se-guir per comunicar les valls i els nuclis de població i han donat vida a aquest massís muntanyenc.
Text: Joan Raventós Hill

DOSSIER CENTRAL / FONTS DEL MONTSENY

Un tresor preuat
Viatgem als paradisos 'aquàtics' del Montseny de ponent
L’aigua ha estat un element essencial en l’ocupació humana del Montseny. Sense ella no hi ha vida, per això s’ha canalitzat o emmagatzemat com un tresor preuat. I la millor manera d’aprofitar i domesticar l’aigua són les fonts. Darrere de cada una hi ha una història, uns usos i una toponímia que enriqueix la tradició. Coneguem-ne algunes del Montseny ponentí.
Text: Josep Melero Bellmunt

DOSSIER CENTRAL / FONTS DEL MONTSENY

Consultar, escoltar, agrair
La directora de la Reserva de la Biosfera del Montseny explica que les singulars característiques ecològiques i culturals van propiciar el reconeixement de la Unesco.
Text: Juana Barber Rosado / Il·lustració: Maria Corte

REPORTATGE

Els últims dinosaures
Ens enfilem a l’alt Berguedà per fer l’exercici d’imaginar-nos-el, fa uns 70 milions d’anys, com una zona de maresmes i de clima tropical on dinosaures, tortugues i cocodrils trobaven l’aliment. Visitem Fumanya, el jaciment de petjades de sauròpode més extens d’Europa, i llegim les últimes pàgines de la història d’aquests grans rèptils.
Text: Noemí Vilaseca Casals / Fotografia: Rafael López-Monné

Veure més
4,95
IVA inclòs
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona