ENTREVISTA
Miquel Puig: “L’abundància de treballadors provoca que els salaris baixin”
L’estancament i la degradació salarial que arrosseguem des de fa dècades ha estat i és conseqüència d’un excés de treballadors. És la tesi d’Els salaris de la ira, un assaig en què aquest doctor en economia s’endinsa en la història de les retribucions.
Caterina Úbeda (text) / Enrique Marco (fotografia)
ACTUALITAT
El negoci del llibre vell
Encara que moltes llibreries de compravenda han hagut d’abaixar la persiana, el negoci del llibre vell ha trobat una segona oportunitat a Internet. Al mercat virtual, els volums rars adquireixen preus desorbitats; però cal anar amb compte, perquè els furts d’obres antigues també han incrementat.
Valèria Gaillard
REPORTATGES
Matar el rei: el complot del Garraf
Ho van intentar, però no ho van aconseguir. Tenien els mitjans: una bomba. Tenien un pla i una dotzena de separatistes d’Estat Català i d’Acció Catalana disposats a executar-lo. I tenien un objectiu: fer volar Alfons XIII. Però no van pensar en un altre element: dos delators. Qui van ser?
Joan Esculies
REPORTATGES
Com va morir Cleòpatra?
Quan va saber que el seu estimat, el romà Marc Antoni, s’havia tret la vida, la reina d’Egipte va decidir fer el mateix. Explica el seu biògraf, Plutarc, que Cleòpatra es va suïcidar deixant-se mossegar per una serp verinosa. Però, què hi ha de cert en aquesta història?
Cristina Serret (text) / Maite Rada i Isabel Rodà (assessorament)
REPORTATGES
El Tribunal de les Aigües, la institució de justícia més antiga d'Europa
L’aigua era abans i és avui un focus de conflicte. I, a l’horta valenciana, ho saben molt bé. Amb l’objectiu de mantenir la pau entre els regants, des de l’època medieval i fins avui, en aquesta zona es conserva un sistema judicial basat en els costums, l’oralitat, la justícia directa i l’eficàcia.
Vicent Baydal
REPORTATGES
Quan els Estats Units havien de ser una república de pagesos
Entre els pares fundadors dels EUA, hi havia una gran disputa sobre quin havia de ser el rumb del país. Els federalistes confiaven en el comerç, en la indústria i en el poder de les ciutats. Els republicans, en canvi, creien que la nova nació s’havia de fonamentar en homes lliures, i que només ho podien ser els propietaris agrícoles.
Carles Llorens
REPORTATGES
Leonard Thomson, el primer diabètic que va rebre insulina
Fins fa un segle, per a la diabetis no hi havia cap més tractament que una dieta tan estricta que posava en risc la vida del malalt. Però, el gener del 1922, el canadenc Frederick Banting va administrar per primer cop a un diabètic la insulina que ell i el seu equip havien aconseguit aïllar pocs mesos abans.
Xavier Duran
REPORTATGES
L’Escola del Mar, la república dels infants
Sobre la sorra de la Barceloneta, a la platja dels Pescadors, va néixer ara fa cent anys un projecte pedagògic revolucionari: una petita escola governada pels alumnes, que abraçava el mar i ensenyava a pensar, sentir i estimar.
Carla Galisteo
L'EXPERIÈNCIA
La ruta de la Germania de Mallorca
Un itinerari pel centre històric de Palma ens acosta, sota el guiatge de l’historiador Gaspar Valero, als fets de la Germania de Mallorca, l’aixecament de menestrals i pagesos que van prendre les armes per reclamar justícia fiscal i social, ara fa 500 anys.
Marga Font (text) / Tolo Balaguer (fotografies)
LLIBRES
Flocel Sabaté: “A la Catalunya baixmedieval, els pitjors delictes eren l’homosexualitat i l’heretgia”
La pena de mort sempre era un acte públic, un espectacle; es considerava un càstig amb efecte dissuasiu. Així ho explica Flocel Sabaté, catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de Lleida, al seu darrer llibre, La pena de mort a la Catalunya baixmedieval (Base), resultat de quatre anys d’investigació als arxius de tot el país.
Maria Coll (text) / Enrique Marco (fotografies)