0

Revistes

Sàpiens

Manuel Desvalls. L'últim resistent del 1714

Setembre 2020
Des de quan s'utilitzen armes químiques?
Des de les guerres del Peloponès fins al conflicte de Síria s'han usat gasos com a armes de guerra. Malgrat que l'any 1993 es va signar la convenció sobre armes químiques, avui encara es produeixen atacs d'aquesta índole.
Xavier Duran


ENTREVISTA
Joan Soler: "Qualsevol persona, amb un mòbil, és un arxiu potencial"
El president de l'Associació d'Arxivers i Gestors Documentals de Catalunya (AAC-GD) i director de l'Arxiu Històric de Terrassa explica com s'estan transformant els darrers anys aquests centres de preservació arran d'esdeveniments com els atemptats de Barcelona i Cambrils, els fets d'octubre del 2017 o, ara, la pandèmia del coronavirus.
Maria Coll (text) / Enrique Marco (fotografia)


ACTUALITAT
Els uigurs. Víctimes de la 'reeducació' de Pequín
En els últims mesos la conflictivitat a l'antiga colònia britànica no ha parat de créixer. L'herència enverinada de la descolonització, l'autoritarisme de Pequín i els polèmics camps d'internament en són algunes de les claus.
Rafael Poch


ESPECIAL 11 DE SETEMBRE
Manuel Desvalls. L'últim resistent del 1714
Sabem incomptables detalls sobre el que va passar al setge de Barcelona de 1713-14, però s'ha explicat molt menys que la seva llarguíssima resistència mai no hauria estat possible sense la feina que molta gent va fer a l'interior del país. Dos noms imprescindibles en aquesta guerra fora dels focus principals van ser els germans Antoni i Manuel Desvalls. Repassem alguns dels (molts) episodis en què van ser clau.
Agnès Rotger (text) / Agustí Alcoberro (assessorament)


REPORTATGES
El darrer dia dels dinosaures
Una investigació internacional ha aconseguit recrear la seqüència de tot el que va passar després de l'impacte del meteorit que va exterminar el 75% de la vida al planeta fa 66 milions d’anys. El projecte no només permet saber com van ser les darreres i terrorífiques hores de vida dels dinosaures de les zones properes a l'impacte, sinó també com van ser els anys i les dècades posteriors i aporta un munt de dades que poden ajudar els científics de tot el món a avançar-se al temps i saber què pot passar a la Terra si no s'atura el canvi climàtic.
Sònia Casas Codinach (text) / Jens Örmo (assessorament)


REPORTATGES
El cafè dels feixistes
El Lyon d'Or va ser durant el primer terç del segle XX el bressol dels moviments d'ultradreta. En aquest establiment barceloní van reunir-se des d'espies, policies corruptes i pistolers, fins als principals líders de la Falange catalana.
Genís Frontera

REPORTATGES
Els lladres de llavors
Des del moment en què les grans potències europees van trencar amb la dependència dels intermediaris venecians i asiàtics i es van arriscar a navegar per mars desconeguts, va començar una cursa desenfrenada per saquejar de les colònies les espècies botàniques que cotitzaven a uns preus més elevats.
Sergi Ramis (text) / Àngel Casals (assessorament)

REPORTATGES
Trota de Salern, una ginecòloga a l'edat mitjana
En un món dominat pels homes, aquesta metgessa va destacar en especialitzar-se en malalties femenines. Va escriure dos innovadors tractats de medicina, però el seu nom ha estat conegut pel compendi Tròtula, una obra de gran èxit del segle XII al segle XVI.
Delfi Nieto

REPORTATGES
Esplugues City
A la dècada dels seixanta Catalunya exportava westerns que es veien a les sales de cinema de tot el món. L'enorme plató que els Estudis Cinematogràfics Balcázar van construir era un autèntic poble del Far West americà, però no era al mig del desert, sinó a Esplugues de Llobregat.
Josep Maria Bunyol

L'EXPERIÈNCIA
L'Observatori Fabra
Visitem l'Observatori Fabra, un dels més antics del món que segueix en funcionament i un emblema de Barcelona. Fa més de cent anys que des de la serra de Collserola s'estudia l'espai, el clima i els terratrèmols.
Carla Galisteo (text) / Enrique Marco (imatges)

Veure més
4,95
IVA inclòs
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona