0

Revistes

Descobrir

Lluçanès autèntic. Un fascinant territori rural per viure-hi i per gaudir-ne

Octubre 2018
Tot un mosaic de paisatges
Des d’Artà i Manacor, descobrim la banya de Mallorca que mira a orient. I ens sorprenem de les magnífiques postals que regala.
Muntanyes, penya-segats, llargues platges de sorra, belles badies i camps fèrtils conreats amb amor per la terra. El Llevant concentra tots els paisatges de Mallorca i configura un territori amb personalitat pròpia travessat per les serres de Llevant, on sa Talaia Freda (561 m) marca la màxima altura geogràfica.
Text: Marga Font | Il·lustració: Nik Neves

REPORTATGE

L’Escala
Viatge al passat mariner de l’Empordà
La vinculació de l’Escala amb el mar i la pesca és innegable. El seu llegat es troba present en qualsevol raconada del poble, ja sigui en les famoses anxoves, hereves d’una indústria artesanal, en edificis i monuments o en un aire que fins i tot t é gust de sal.
Text: Nil Ventós | Fotografia: Maria Rosa Vila / Magí Sanjosé

DOSSIER CENTRAL / LLUÇANÈS AUTÈNTIC

De la terra a la taula
Els emprenedors i les iniciatives turístiques que aposten pels productes locals
La recuperació del blat forment i del tomàquet verd d’Oristà, el turisme rural i diferents rutes que mostren als visitants la producció i elaboració de pa i lactis, demostren que la vida al camp i el món rural incentiven l’economia local i l’orgull pel territori.
Text: Anna Gorchs | Fotografia: Sergi Boixader

Un mirador privilegiat

Els paisatges rurals de l’altiplà, en constant transformació
El Lluçanès en si mateix és un altiplà, i això garanteix un punt de vista elevat i diferenciat sobre les comarques del voltant. En aquest article es destaquen els indrets imprescindibles que cal visitar per amarar-se d’un entorn rural i amb molta història que actualment viu moments de canvi.
Text: Jordi Freixa | Fotografia: Sergi Boixader

Camins de les terres mitjanes

Seguim les velles rutes de transhumància del Lluçanès
El Lluçanès és terra de transhumància, punt de pas entre la plana de Vic i els Pirineus. I els camins històrics hi van tenir una gran importància com a camins de traginers. Ens endinsem en aquest món per copsar la bellesa i l’interès dels senders de la comarca com a atractius i actius turístics.
Text: Ramon Erra | Fotografia: Sergi Boixader

Objectiu: treballar i viure

Els habitants de la comarca defensen que un futur sostenible és viable
Diversos testimonis, amb aspiracions i oficis ben diferents, ens expliquen com es viu i es treballa al Lluçanès, i com veuen el futur en aquest entorn rural que es debat entre l’explotació intensiva de camps i granges i les iniciatives emprenedores que aposten pel creixement sostenible i l’estima al territori.
Text: Meritxell Verdaguer | Fotografia: Sergi Boixader

REPORTATGE

Muntanyes de Vandellòs
Camins farcits de flors, fauna i història
A mig camí entre Tarragona i el delta de l’Ebre, la geologia extrema de les muntanyes de Vandellòs amaga un tresor botànic i faunístic que ha recuperat l’espai abandonat per la pagesia. Hi descobrim racons plens d’aromes que són un regal per a qualsevol senderista.
Text: Oriol Aymí | Fotografia: Roberto Bueno

Rutes

A PEU

La punta de Montmaneu, el sostre del Segrià
Des d’aquest cim de Seròs hi ha una vista espectacular de la comarca i el Pirineu, així com dels canvis que viu el paisatge amb l’arribada de l’aigua del canal Segarra-Garrigues.
Text i fotografia: Jaume Barrull

AMB BICI

Per les platges i les marjals de Cullera
La partida del Dosser de Cullera, a la Ribera Baixa, és una contrada encara virginal. Les seves dunes i platges són un miracle intacte. El contrapunt, bellíssim, l’aporta la properS

Un passeig per una sureda activa de les Gavarres

D’on surten els taps de suro de les setrilleres o les ampolles de vi? Un passeig per una surera del massís empordanès ens permetrà conèixer més coses sobre l’extracció i la renovació de l’escorça de les alzines sureres.
Text i fotografia: César Barba

XANASCAT

Cap al pla de Sant Sebastià, un indret històric
L’ermita de Sant Sebastià és un racó molt estimat pels osonencs. Tenim curiositat per saber quin episodi històric s’hi va produir, i no ens ho pensem dues vegades per pujar-hi. Un cop dalt, la vista sobre la plana de Vic ens robarà el cor.
Text i fotografia: Aurora Montserrat

Veure més
4,95
IVA inclòs
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona