0

Revistes

Sàpiens

La vida secreta de Garbo L'espia català que va enganyar Hitler i va continuar fent d'agent doble durant la guerra freda

Novembre 2018
El canvi climàtic
T'expliquem com al llarg de la història les variacions del clima han estat determinants

La història de la humanitat està lligada als cicles d’escalfament i refredament de la Terra. Ara som nosaltres els qui estem provocant aquest canvi i ho estem fent tan ràpidament que els ecosistemes dels quals depenem no tenen temps a adaptar-se.
Sònia Casas


Arriba la guerra espacial?
La militarització de l'espai

La possibilitat que l’espai es converteixi en un nou escenari bèl·lic no està tan lluny com pot semblar. L’entrada en escena de la Xina, els míssils de llarg abast de Corea del Nord i la dependència que tenim dels satèl·lits són factors que poden accelerar la creació d’exèrcits espacials.
Xavier Duran

La vida secreta de Garbo
Què se'n va fer de l'espia Joan Pujol després de la Segona Guerra Mundial?

El novembre del 2002 va sortir al quiosc el primer número de 'Sàpiens' amb una portada dedicada a l’espia català que va enganyar Hitler. Quan els anglesos van desclassificar els documents confidencials, 'Sàpiens' va ser el primer mitjà a consultar-los i publicar-los en una exclusiva mundial. Durant tots aquests anys, hem continuat seguint la pista de Garbo i, 200 números després, traiem a la llum nous documents sorprenents, desclassificats recentment als Arxius Nacionals Britànics, sobre les activitats de l’agent més important del segle XX durant la guerra freda.
Jordi Finestres

Així es va desxifrar l'escriptura maia
Tot i que bona part dels seus textos van ser destruits, una minuciosa investigació va permetre recuperar aquesta cultura precolombina

Un cúmul de casualitats va permetre descobrir el significat dels prop de 15.000 textos maies que s’han conservat. La seva traducció ha fet reviure aquesta civilització que durant segles va romandre soterrada a la selva.
Text dÀlex Novials amb l'assessorament de Meritxell Tous


Roma ciutat fantasma
Explorem les ruïnes de l’antiga Ciutat Eterna després dels saquejos dels invasors germànics

A l’escola vam aprendre que l’any 476 marcava el final de l’època antiga i l’inici de l’edat mitjana, commemorant la caiguda de l’últim sobirà de Roma. Però ni l’Imperi es va col·lapsar de cop, ni Roma es va convertir en una capital medieval d’un dia per l’altre.
Text dÀrnau Cònsul amb l'assessorament d'Isabel Rodà


El robatori del retaule d'Abella de la Conca
Reconstruïm l'espectacular robatori d'aquesta joia del gòtic català en la que va intervenir l'FBI

Als anys 70 l’espectacular robatori del retaule gòtic de la petita església de Sant Esteve d’Abella de la Conca va revolucionar el món de l’art. En la seva recuperació fins i tot hi van participar la Interpol i l’FBI. ‘Sàpiens’ ha accedit al sumari del cas i us ofereix noves dades d’aquesta trama en exclusiva.
Text de Sònia Clotet amb l’assessorament de Jordi Campillo


Quan el Barça va estar a punt de desaparèixer
La jugada mestra d'en Joan Gamper que va garantir la supervivència del club català

Nou anys després de la seva fundació, el guió que estava escrit per al Barça era el de la seva dissolució. Els mals resultats esportius, la davallada de socis i la fragilitat econòmica de l’entitat feien presagiar el pitjor. Només la jugada mestra del seu fundador, Joan Gamper, ho va poder evitar... ‘in extremis’.
Frederic Porta


A les botes d'un general
Jocs de guerra per divertir-se amb la història

Preparem la taula, repartim les cartes i agafem els daus per jugar a títols d’estratègia que simulen diversos fets històrics. Aquests jocs, que cada cop estan més estesos, permeten aprofundir en el coneixement del passat lúdicament, però també han servit per formar estrategs arreu del món.
Víctor Farradellas

Veure més
4,95
IVA inclòs
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona