0

Revistes

Sàpiens

La vida privada de Napoleó

230- Maig 2021

Fill, germà, marit, pare... En el dos-centè aniversari de la seva mort desvelem com era l'home que hi ha rere el mite.

I també:

Del despoblament... al repoblament?
La pandèmia, el confinament i la proliferació del teletreball han accelerat una tendència incipient: el moviment de població des de les grans ciutats cap als micropobles. Un procés que contrasta amb la mobilitat de la població els darrers dos segles, quan es va produir el moviment invers. Avancem cap a un nou equilibri territorial o estem davant d’un miratge?
Víctor Farradellas (text) / Llorenç Ferrer (assessorament)

ENTREVISTA
Sarah Parcak: "Hem trobat més de tres mil jaciments potencials des de l’espai"
Descobrir un jaciment arqueològic mai no havia estat tan fàcil. Ho pot fer qualsevol persona, vostè també, i sense sortir de casa. La impulsora d’aquesta revolució arqueològica és l’egiptòloga Sarah Parcak, directora d’un projecte col·laboratiu d’arqueologia espacial que en poc més de quatre anys ja ha fet troballes impressionants.
Sònia Casas


ACTUALITAT
La llarga agonia del Iemen
La guerra civil que pateix el Iemen des de fa sis anys ha esdevingut, segons l’ONU, el pitjor desastre humanitari provocat pels humans. Us expliquem com la històrica divisió d’aquest país tan geoestratègic l’ha acabat convertint en un infern per als seus habitants.
Laura Colomé

REPORTATGES
La vida privada de Napoleó
Aquest maig es compleixen dos-cents anys de la mort del general que va transformar el mapa d’Europa. Però darrere el gran estrateg, emperador i home d’Estat hi havia un fill que volia complaure la mare, un germà que va fer de pare i un marit enamorat i obcecat per tenir descendència. Us oferim el retrat del Napoleó més íntim.
Jordi Mata (text) / Àngel Casals (assessorament)

REPORTATGES
La revolta de les mantes
Durant sis anys, centenars de reclusos republicans irlandesos van lluitar per no ser qualificats pel Govern britànic de criminals. Van viure embolcallats amb una manta, envoltats dels propis excrements, i, finalment, van declarar-se en vaga de fam. Durant aquest temps, la presó de Long Kesh va ser el camp de batalla del conflicte d’Irlanda del Nord.
Maria Coll (text) / Antoni Batista (assessorament)

REPORTATGES
El rastre del tresor d'Escaladei
Aquest hivern, l’equip d’arqueòlegs que està treballant a la cartoixa del Priorat ha trobat una sorpresa: una rasa construïda pels buscadors de tresors promoguts i finançats pel govern.
Toni Orensanz (text) / Marina Miquel (assessorament)

REPORTATGES
Alexander von Humboldt: el primer ecologista
Fins que no va entrar en escena Darwin, el berlinès Alexander von Humboldt va ser el científic més popular del segle XIX. A tot Europa, grans auditoris s’aplegaven per conèixer amb detall les seves expedicions científiques. Va ser el primer a concebre la natura com un tot interconnectat i a anticipar el canvi climàtic provocat pels humans.
Carles Llorens

REPORTATGES
La ciutat dels tres bordells
Als segles XIV i XV, els prostíbuls de Barcelona eren de titularitat municipal. Tres famílies, però, tenien la concessió d’un negoci que, malgrat gaudir de mala premsa, estava perfectament regularitzat i generava molts guanys.
Josep Maria Bunyol (text) / Roger Benito Julià (assessorament)

EXPERIÈNCIA
Un dia a la forja
Puntes de fletxa, llances romanes, destrals vikingues, ganivets medievals... A la Fantastic Factory, amb tallers a Ripoll i a Sentmenat, podreu fer de ferrers per un dia. Això sí, aneu-hi ben esmorzats, com l’Àlex Novials, el director del Petit SÀPIENS.
Àlex Novials (text) / Dani Codina (fotografies)

LLIBRES
Ignacio Sánchez-Cuenca: "L’autoritarisme va afavorir la posterior aparició del terrorisme revolucionari"
Als anys setanta i vuitanta, el terrorisme revolucionari va generar crisis polítiques en països com Itàlia, Espanya, Alemanya i el Japó. Però, per què només en aquests estats? Ignacio Sánchez-Cuenca, catedràtic de Ciència Política de la Universidad Carlos III de Madrid, ha trobat resposta a aquesta pregunta després de fer un rigorós estudi comparatiu, Las raíces históricas del terrorismo revolucionario.
Maria Coll (text)

Veure més
4,95
IVA inclòs
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona