0

Revistes

Sàpiens

La trobada secreta entre Pau Casals i John Fitzgerald Kennedy

Març 2019
Desmuntant l'Institut Nova Història
Les teories sobre l'ocultació de "l'autèntica història de Catalunya" desprestigien la historiografia catalana

La volada que han pres les teories sobre l'ocultació de "l'autèntica història de Catalunya" per part de l'Institut Nova Història, capitanejat per Jordi Bilbeny, està començant a afectar el prestigi de la historiografia catalana a nivell internacional, segons afirmen quatre historiadors que han decidit dir prou i denunciar, per a SÀPIENS, unes teories i investigacions que, asseguren, no tenen res a veure amb l'estudi científic de la història.
Text d'Arnau Cònsul i fotografies d'Enrique Marco


Els primers virus informàtics
Quan va néixer la informàtica, ja s’especulava amb la possibilitat d’escriure un programa que es pogués replicar a si mateix i causar modificacions en un ordinador. El desenvolupament de la primera xarxa en els anys seixanta, ARPANET, va convertir la teoria en realitat.
Text de Víctor Farradellas, amb l'assessorament de Jordi Serra


La trobada secreta entre Pau Casals i John Fitzgerald Kennedy
Desvelem tota l'operació que va permetre que el músic català actués davant John F. Kennedy

El concert que Pau Casals va oferir a la Casa Blanca, convidat pel president Kennedy, va ser possible gràcies a una intensa tasca diplomàtica per convèncer el músic català, que volia reunir-se amb el president. SÀPIENS ha tingut accés a la documentació inèdita que la JFK Presidential Library conserva d'aquella operació d'alta volada.
Jordi Finestres

El primer sindicat d'Europa [i del món]
A partir del 'Llibre del Sindicat Remença' del 1448, expliquem la creació d'aquest organisme medieval

L'ús de la força bruta per part dels senyors feudals havia convertit els pagesos en poca cosa més que esclaus, obligats a pagar tota mena de taxes i a patir abusos indignes. Fins que van dir prou i, amb el suport de la monarquia, van saber organitzar, poble a poble, una revolta sigular que va posar la noblesa en peu de guerra.
Text d'Agnès Rotger, amb l'assessorament de Valentí Gual

Imhotep, el gran arquitecte egipci
Ens endinsem en la vida d'un personatge extraordinari del segle XVII aC

Imhotep, el constructor de la primera piràmide egípcia, va ser, també, un metge capaç de curar les pitjors ferides, algú amb un talent tan gran que faraons posteriors van considerar que era fill de déus.
Text de Jordi Mata, amb l’assessorament de Luis Manuel Gonzálvez


La polèmica construcció de la Via Laietana
Reconstruïm l'edificació d'un carrer que va comportar el desplaçament de 10.000 barcelonins

Tot i que era una obra llargament reivindicada per urbanistes i certa burgesia, l’obertura de la Via Laietana, prevista al projecte d’Ildefons Cerdà, no va iniciar-se fins al 1908 i va significar que 10.000 barcelonins s'haguessin de moure i l’enderroc d’edificis de gran valor històric.
Text de Cristina Massanés, amb l'assessorament de Daniel Venteo

Austràlia 1860: la invasió dels conills
El continent va viure una plaga que va malmetre per sempre el seu ecosistema

Els llibres d’història estan plens de lluites brutes pel gran poder i de revoltes protagonitzades pel poble cansat. Els llibres d’història d’Austràlia també parlen d’una de les grans amenaces que ha patit mai el país, els conills, que els han arribat a comptar per milions, i que quasi eliminen l’ecosistema del continent.
Text d’Anna-Priscila Magriñà, amb l’assessorament d’Àngel Casals


Lliçons d'anatomia a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya
Visitem la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, una joia del neoclàssic català pràcticament desconeguda per a la majoria de ciutadans , però també un espai de ciència i morbositat

Text de Maria Coll i fotografies d’Enrique Marco

Veure més
4,95
IVA inclòs
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona