La revolució Neandertal
Els últims anys, les evidències que s’han recollit en jaciments d’Europa i del Pròxim Orient estan desmuntant, un per un, els estereotips associats a aquesta espècie humana extingida. Reconeguts especialistes (Ruth Blasco, Marcos García Díez, Carlos Lorenzo, Jordi Rosell i João Zilhão) que excaven tant dins com fora del nostre país ens expliquen les fites que van assolir els neandertals i que, fins fa poc temps, els havien estat negades.
Text: Cristina Serret / Assessorament: Jordi Rosell Ardèvol, investigador de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social)
El nou feixisme
Amb l’arribada al poder –polític i mediàtic– de Silvio Berlusconi, el consens antifeixista a Itàlia es va esquerdar. Dècades de blanqueig del feixisme als mitjans i al Parlament han facilitat el sorgiment de figures com l’ultradretà Matteo Salvini, que aspira als ‘plens poders’ de memòria mussoliniana.
Alba Sidera (text) / Cinta Fosch (il·lustracions)
ENTREVISTA
Ignasi Ribas: "Històricament hi ha hagut una mentalitat imperialista en la conquesta de l’espai"
Com en dècades anteriors, el planeta vermell torna a estar de moda. Per això, aprofitem l’arribada a Mart de l’astromòbil Perseverance per parlar amb Ignasi Ribas, director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, una institució que compleix 25 anys i un referent en la recerca a l’espai.
Víctor Farradellas (text) / Enrique Marco (fotografia)
Adjudicat! Entrem en el món de les subhastes
Recerca, diners, contactes... Són algunes de les paraules clau d’un negoci que, des de fa tres segles, mou sumes de diners enormes. Entrem dins d’algunes de les principals cases de subhastes per conèixer les interioritats del sector.
Albert Velasco
Franco contra Pau Casals
L’any 1940, el violoncel·lista català va haver d’enfrontar-se amb un Tribunal de Responsabilitats Polítiques que només volia desacreditar-lo i confiscar-li els béns. SÀPIENS reprodueix per primera vegada fragments d’aquest expedient, de més de dues-centes pàgines, localitzat recentment per l’historiador Josep Maria Figueres a l’Arxiu Històric de Tarragona.
Joan Esculies (text) / Josep Maria Figueres
REPORTATGES
El misteri del Sant Sudari
El suposat llençol que Crist va deixar al sepulcre en el moment de la resurrecció és una de les relíquies més cèlebres que es veneren. Tot i que sembla que les datacions científiques podrien provar l’origen medieval de la peça, no paren d’aparèixer noves teories que intenten corroborar-ne l’autenticitat.
Delfi Nieto
REPORTATGES
Guarir la malària
Unes mostres genètiques preses pel doctor ebrenc Ildefonso Canicio ara fa gairebé vuitanta anys han permès obrir una nova via d’investigació que podria millorar el tractament de la malària, una malaltia que cada any encara mata més de 400.000 persones a tot el món. Us relatem com i en quin context aquest metge intuïtiu i tenaç les va obtenir i guardar.
Oriol Gracià (text) / Àlex Farnós (assessorament)
REPORTATGES
El naufragi de Ferran VII
No tots els negocis de la monarquia espanyola han tingut èxit. El 1817, Ferran VII, assessorat per alguns amics, va comprar a Rússia una flota que va resultar ser una desferra. Malgrat els intents d’ocultar la beneiteria del rei, l’estafa va fer trontollar la corona.
Jordi Mata (text)
REPORTATGES
El primer robot de la història
Com a agraïment a Déu per haver salvat la vida del seu fill, Felip II va decidir fer construir un autòmat inspirat en la figura del frare Diego de Alcalá. Una andròmina estranya i condemnada per la Inquisició, però alhora una autèntica meravella de la mecànica.
Montse Armengol (text) / Àngel Casals (assessorament)
L'EXPERIÈNCIA
El monestir de Sant Jeroni de la Murtra
En aquest edifici, amagat dins el Parc de la Serralada de Marina, l’emperador Carles V va planificar la conquesta de Tunis i Cristòfor Colom va entrevistar-se amb els Reis Catòlics per explicar-los el seu primer viatge a Amèrica.
David Gutiérrez (text) / Enrique Marco (fotografies)
BIBLIOTECA SÀPIENS
Irene Vallejo: "A través de la biblioteca d’Alexandria es vol imposar la cultura grega a Egipte"
Quan alguns asseguren que el llibre de paper té els dies comptats, una obra sobre la història dels llibres i amb la biblioteca d’Alexandria com a escenari principal s’ha convertit en l’assaig revelació de l’any. El secret? Irene Vallejo, doctora en Filologia Clàssica i Premi Nacional d’Assaig 2020 per L’infinit dins d’un jonc, compara amb naturalitat i humor civilitzacions separades per més de vint segles de distància.
Maria Coll