ENTREVISTA
Peter Lehr: “Les dones van ser eliminades de la història de la pirateria”
Cames de fusta, pegats a l’ull, garfis, lloros... Els pirates no tenen res a veure amb la imatge romàntica que ens n’han transmès la literatura i el cinema. Així ho explica aquest professor de la Universitat de Saint Andrews (Escòcia), que ha traçat les característiques i els motius de la pirateria al llarg de la història.
Caterina Úbeda
ACTUALITAT
Esborrar el passat colonial
El primer ministre indi Narendra Modi ha presentat un projecte per enderrocar el Rajpath, l’artèria principal de Nova Delhi des de l’època britànica, i construir-hi un nou parlament. Però quines intencions amaga aquesta iniciativa?
Oriol Farrés (text) / Cinta Fosch (il·lustracions)
REPORTATGES
La guerra del Rif, des de dins
Milers de joves catalans van participar en la guerra del Marroc, un conflicte colonial que pretenia salvar l’honor d’una pàtria que no sentien seva. Entre ells, Josep Tarradellas, el futur president de la Generalitat de Catalunya, i Joaquim Ventalló, que seria regidor de l’Ajuntament de Barcelona. Recuperem les cròniques dels veritables protagonistes d’aquella guerra, algunes de les quals inèdites.
Maria Coll (text) / Andreu Mayayo (assessorament)
REPORTATGES
Pere I el Gran, el pare de la Rússia imperial
El seu camí cap al tron imperial va estar carregat d’obstacles: intrigues de palau, banys de sang familiars i revoltes nobiliàries. Però un cop va obtenir el poder, va liderar una transformació política, cultural i mental que va convertir Rússia en una de les grans potències d’Europa.
Arnau Cònsul (text) /Àngel Casals (assessorament)
REPORTATGES
La Taula de Canvi, el primer banc públic d’Europa
A l’inici del segle XV, el Consell de Cent va aprovar una iniciativa única al continent que va solucionar els greus problemes de finançament que arrossegava Barcelona. Un banc públic municipal en què tant institucions com particulars podien obrir un compte i que tenia com a garantia tota la riquesa de la ciutat.
Agnès Rotger (text) / Laura Miquel (assessorament)
REPORTATGES
La prodigiosa aventura de Joaquim Blume, l’àngel daurat
El gimnasta Joaquim Blume va aconseguir fer-se un lloc en l’Olimp de la gimnàstica mundial i esdevenir el primer esportista ídol de masses. Medallista d’or als Jocs del Mediterrani i campió d’Europa el 1957, un tràgic accident d’avió va estroncar una meteòrica i prometedora carrera.
David Valero Carreras
REPORTATGES
Els xinesos, els inventors dels exàmens
Fa més de mil anys, a la Xina imperial es va establir un sistema d’avaluació per seleccionar els futurs treballadors de l’Administració. Es tractava d’unes oposicions duríssimes, que sovint duraven dies, però que, si se superaven, podien significar un ascensor social per a tota la família.
Víctor Farradellas (text) / Anna Busquets (assessorament)
REPORTATGES
Montserrat Poch, pioner del bandolerisme
Al segle XVI, ell i els seus germans Pere i Joan van ser els capitostos d’una colla que va atemorir les actuals comarques de l’Anoia i el Penedès. Montserrat Poch es va avançar cinquanta anys a l’èpica de Joan de Serrallonga i Perot Rocaguinarda.
Oriol Gracià (text) / Agustí Alcoberro (assessorament)
Desxifrant els ibers al Museu d’Arqueologia
A Jusèp Boya li agrada fer confluir, al museu que dirigeix, el MAC, artistes i professionals d’altres disciplines per enriquir-se amb les seves mirades, que poc tenen a veure amb l’arqueologia. Avui la convidada és la fotògrafa Pilar Aymerich, Premi Nacional de Fotografia, amb qui recorrem l’exposició ‘L’Enigma iber’.
Clàudia Pujol (text) / Enrique Marco (fotografia)
LLIBRES
Valentí Gual i Raimon Masdéu: “La immigració occitana moderna és comparable a la immigració actual”
El col·lectiu d’immigrants que van venir de terres occitanes i franceses durant l’època moderna és un dels més grans, proporcionalment, que el país ha acollit mai. Per aquest motiu, ha despertat l’interès de diversos historiadors, però fins ara no hi havia una síntesi de totes les recerques publicades sobre aquest èxode ni sobre la seva herència.
Maria Coll (text) / Enrique Marco (fotografia)