0

Revistes

Sàpiens

La gran migració, com els 'Sapiens' vam colonitzar el món

Desembre 2018
Revolució a l'arxiu
Els reptes actuals de la digitalització de la història

D'aquí a un temps, podria donar-se la paradoxa que tinguéssim més informació de la premsa del segle XIX que dels diaris digitals d'inici del XXI. El món de l'arxivística busca les fórmules perquè això no passi.
Arnau Cònsul


Cooperativisme
Model revolucionari del segle XIX, aposta econòmica del segle XXI?

La crisi econòmica del 2008 i el creixent interès per un model empresarial més ètic han posat de moda el model cooperatiu. Però aquestes organitzacions de treballadors no són precisament recents. A l'Estat, les cooperatives van aparèxier a mitjan segle XIX i van arrelar especialment a casa nostra durant el primer quart del segle XX. Per quina raó?
Maria Coll


Entrevista a Claudio Naranjo
El psiquiatra xilè acaba de publicar 'La raíz ignorada de los males del alma y del mundo'

La llarga trajectòria d’aquest cèlebre psicoterapeuta l’ha convertit en una de les veus més reconegudes al món en desenvolupament humà. L’entrevistem perquè ens en parli des d’una perspectiva històrica.
Àlex Novials


La gran migració
Com els 'Sapiens' vam colonitzar el món

La nostra espècie, l''Homo Sapiens', va sorgir a Àfrica fa més de 200.000 anys i avui és als cinc continents. Però determinar com va arribar a Europa, Àsia, Oceania i Amèrica és un complex trencaclosques encara en construcció. Els darrers estudis sobre les variacions climàtiques, la interacció amb altres homínids i el desenvolupament de la massa cerebral ens en donen algunes pistes clau.
Text d'Oriol Gracià amb l'assessorament de Xosé Rodríguez i Jordi Rosell

Eleanor Roosevelt
La dona que va fer possible la Declaració dels Drets Humans

Eleanor Roosevelt encara estava de dol per la mort del seu marit i president dels EUA, Franklin Delano Roosevelt, quan el nou president, Harry Truman, li va demanar que encapçalés una controvertida comissió sota els auspicis de les acabades de crear Nacions Unides: redactar la Declaració Universal dels Drets Humans. Amb 62 anys, l’exprimera dama dels EUA, que tenia tants defensors com detractors per la seva incansable defensa dels drets de les dones i dels afroamericans, s’enfrontava ara a la seva pròpia aventura política.
Text de Sònia Casas amb l'assessorament d'Andreu Mayayo


Setge a la Corona: la guerra dels Dos Peres
Revivim el conflicte més sagnant entre Castella i Aragó a l'edat mitjana

La invasió a gran escala de tropes castellanes a mitjan segle XIV va comportar el conflicte més llarg i sagnant que havia viscut mai la Corona catalanoaragonesa. Les maniobres polítiques de Pere el Cerimoniós van aconseguir, 13 anys després, neutralitzar amb èxit l’amenaça castellana i eliminar, de retruc, un competidor al tron.
Text de Víctor Farradellas amb l'assessorament d'Stefano M.Cingolani

L'any de la plaga de 1687

Aquella primavera el cel es va enfosquir i la terra es va tornar negra. Centenars de milers de llagostes havien entrat a Catalunya des d’Aragó. En poc temps tot el territori lleidatà va quedar colonitzat per aquells insectes que, amb la seva fam voraç, arrasaven tot el que trobaven. Començava la pitjor plaga de llagosta que s’havia viscut mai al nostre país.

Text de Xavier Carmaniu amb l'assessorament de d'Àngel Casals

Viure i morir en una colònia industrial
Com era la vida quotidiana a Còdol Dret i Salou Baurier

Reconstruïm la història de dues colònies industrials rivals a la riba del Ter, des de la seva fundació i la segona meitat del segle XIX fins que van ser engolides pel pantà de Sau, cent anys més tard.
Text d'Agnès Rotger amb l'assessorament de Raquel Castellà


L'assalt de l'Altarriba
Una recreació teatralitzada que ens permet viatjar al Vic de fa segles enrere

El Mercat Medieval de la capital d’Osona, que se celebra el segon cap de setmana de desembre, ens permet viure en primera persona la recreació de l’històric assalt de Llorenç d’Altarriba i un grup de mercenaris a la ciutat al segle XV.
Elisenda Collelldemont

Veure més
4,95
IVA inclòs
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona