Un paisatge de llegenda al Vallès
Rodejat de bosc i senders, i serpentejat pel riu Ripoll, l'aire de Sant Llorenç ens xiuxiueja històries ancestrals que han perdurat en el temps.
Sant Llorenç Savall és un poble de poc més de 2.000 habitants, resseguit a la vora esquerra pel riu Ripoll i rodejat d'una vegetació encaixada en sots i canals. Les 13.691 hectàrees de parc natural que té ofereixen moltes possibilitats per fer-hi excursions. En aquest espai natural, el passat vitivinícola hi és ben present, com demostren les barraques de vinya. Poetes i escriptors van reivindicar i immortalitzar aquest magnífic territori.
Text: Marina Antúnez | Il·lustració: Nik Neves
REPORTATGE
La dansa de la mort de Verges
Hi anem dos dies abans, al capvespre, a la placeta de l'ajuntament, veïnes i veïns assagen diferents escenes. El cor de l''Stabat Mater' canta sota l'olivera mentre l'alcalde es prepara perquè el crucifiquin. Enfilat dalt d'una grua, un tècnic revisa llums. Bars i restaurants omplen neveres. Tothom treballa. La nit del Dijous Sant, i com cada any, el poble de Verges viurà un dels moments més intensos de l'any.
Text: Cristina Masanés | Fotografia: Òscar Rodbag
DOSSIER CENTRAL / L'ALTRA EIVISSA
Una Eivissa per descobrir
L'Eivissa tòpica que es comercialitza sota l'etiqueta 'Ibiza' no és l'autèntica. L'Eivissa de veritat és única, perquè té paisatges, tradicions i pobles que no es poden trobar enlloc més del món. Ens ho explica el sociolingüista i cantautor Isidor Marí.
Text: Isidor Marí | Fotografia: Jordi Serapio
L'illa rural, l'autèntica
Fem una immersió als pobles i els paisatges on la vida pagesa és persistent
Paisatges com els de Benimussa, Buscastell o Sant Mateu d'Albarca permeten rememorar com era aquella illa anterior al turisme. Alberguen cases d'arquitectura tradicional i finques on, primer per romanticisme i ara ja com a negoci, es recuperen de forma artesanal productes gastronòmics que antigament s'elaboraven a totes les cases pageses.
Text: Xescu Prats | Fotografia: Jordi Serapio
Colossal i universal
Ens embadalim amb el patrimoni de la humanitat que atresora la ciutat
Eivissa celebra els vint anys de la declaració de patrimoni de la humanitat per la Unesco. Unes imponents muralles, el culte als morts en un cementiri de tres mil anys i un poblet fenici són motius excel·lents per gaudir d'una jornada cultural i patrimonial a l'illa.
Text: Iolanda Bonet | Fotografia: Jordi Serapio
Natura única i paisatges singulars
Ens embadalim amb ses Salines, es Amunts i es Vedrà
Dediquem un dia sencer a descobrir les singularitats naturals de l'illa, que no existeixen enlloc més: descobrim el Parc Natural ses Salines, les muntanyes des Amunts i la reserva natural des Verdà i es Vedranell.
Text: Jordi Serapio | Fotografia: Jordi Serapio
Per somiar despert
Cales d'aigua cristal·lina i penya-segats de vertigen es Amunts
Es Amunts és la zona muntanyosa de l'illa. Es troba al nord i a tocar de la mar, amb parets de pedra vertical caient sobre l'aigua. Entre aquestes parets, treuen el cap algunes cales que pel seu difícil accés romanen solitàries fins i tot a l'estiu. Benvinguts al paradís!
Text: Marga Font | Fotografia: Jordi Serapio
REPORTATGE
Branden les campanes!
La trobada de campaners d'Os de Balaguer compleix trenta-dos anys amb el mateix objectiu de quan va néixer: reivindicar un ofici en extinció que és patrimoni, cultura i identitat.
Text: Maricel Benabarre | Fotografia: Òscar Rodbag
Rutes
A PEU
Entre corsaris i pescadors
Un recorregut a peu per la costa menys turística de Formentera ens permet seguir els rastres dels corsaris i dels pescadors tradicionals. La caminada culmina en una cova de pel·lícula.
Text: Josep Rubio
AMB BICI
Pels dominis del castell de Llaés
Ens disposem a descobrir els secrets de la serra de Milany, al Ripollès, sota l'atenta mirada dels castells i els grans masos que senyoregen aquestes muntanyes boscoses i rocalloses.
Text i fotografia: Jordi Avellaneda
AMB NENS
La Mediterrània de portes endins pel GR 92
Un castell, una ermita, un mar de vinyes, boscos, rieres i pobles. Aquesta ruta transcorre pel Penedès, entre Castellet i l'Arboç, i segueix les marques vermelles i blanques del GR 92
Text i fotografia: Cecília Lorenzo