0

Revistes

Sàpiens

Judici a Martín Villa

Novembre 2020
ACTUALITAT
Bòsnia, la cruïlla eterna
Fa 25 anys els acords de Dayton van aconseguir concloure la guerra de Bòsnia, que entre el 1992 i el 1995 havia provocat cent mil morts. Avui el país funciona com a teatre d'operacions per a Rússia, Turquia i els països del golf Pèrsic i fins i tot la Xina, a banda de la Unió Europea. És la conseqüència de trobar-se, des de fa segles, a cavall de les cultures cristiana i musulmana.
Joan Salicrú

ACTUALITAT
Les conseqüències del Projecte Manhattan
Les bombes d'Hiroshima i Nagasaki també han afectat la salut dels nord-americans. Els artefactes es van processar a Missouri i els seus residus es van abocar il·legalment en uns terrenys de conreu. Avui els veïns pateixen malalties provocades per un dels episodis més foscos de la gestió de residus atòmics del país.
Quim Miró

REPORTATGES
Judici a Martín Villa
La carrera política d’aquest enginyer lleonès va començar el 1962, ocupant un càrrec del ‘Movimiento’, i va acabar el 1997, com a diputat del PP al Congrés dels Diputats. Durant aquest període, va exercir diverses vegades de ministre i sota la seva responsabilitat política van ser morts i ferits centenars de ciutadans. Avui, per aquests fets, s’asseu davant de la justícia argentina. El poder, de qui va ser conegut com ‘la porra de la Transició’, ha arribat gairebé fins als nostres dies i ha superat l’esfera política.
Arnau Cònsul (text) / Manel Risques (assessorament)

REPORTATGES
La batalla de les piràmides
Breu però intensa. Així va ser la conquesta d’Egipte per part de les forces de Napoleó Bonaparte. En tres mesos, el general francès va vèncer les tropes mameluques de l’Imperi otomà però va perdre davant la flota del Regne Unit, que va encetar un llarg setge. Mentrestant, a redós dels soldats, un extraordinari equip d’arqueòlegs, científics i dibuixants va redescobrir les meravelles de l’antic Egipte i va establir les bases de l’arqueologia moderna.
Sònia Casas Codinach (text) / Maties Ramisa (assessorament)

REPORTATGES
Caigut del cel
El 7 de novembre de 1492, en un camp de blat de la localitat alsaciana d’Ensisheim, hi va caure un meteorit, fins avui el més antic datat i estudiat a Europa. Artistes i escriptors van deixar constància del fet.
Maria Coll

REPORTATGES
Les 13 de Mercury
La història de 13 pioneres que van participar en un programa extraoficial nord-americà de dones astronautes abans que els homes viatgessin a l’espai. Aquí us en fem un tast amb un qui és qui i unes anècdotes sobre masclisme als EUA.
Caterina Úbeda (text) / Pere S. de Argila (assessorament)

REPORTATGES
Els senyors de la porpra
L’escassa gota malva que s’extreia d’un mol·lusc concret va revolucionar la moda en l’antiguitat i va convertir el poble fenici en el principal fabricant, comerciant i distribuïdor de tint porpra de la Mediterrània. Era tan difícil i car de fer que aviat va esdevenir un símbol de poder i el color dels vestits dels reis i dels emperadors.
Montse Armengol (text) / M. Eugènia Aubet (assesorament)

REPORTATGES
"Visca la vaga de llogaters"
L’estiu del 1931 prop de 40.000 famílies de Barcelona i rodalia van posar contra les cordes propietaris i autoritats republicanes, que van respondre amb una dura repressió.
Joan Esculies (text) / Alícia Puig (assessorament)

L'EXPERIÈNCIA
Casa de la Seda: vels de luxe a la Barcelona gremial
La redacció del SÀPIENS visita la Casa de la Seda, un edifici amb més de 300 anys d'història que va estar a punt de desaparèixer a causa de l'obertura de la Via Laietana. Al seu interior s'amaguen tots els secrets d'un dels gremis més rics que va tenir la ciutat de Barcelona.
Carla Galisteo (text) / Enrique Marco (fotografies)

Veure més
4,95
IVA inclòs
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona