0

Revistes

Sàpiens

Jesús Moncada: la novel·la inacabada

Març 2020
ACTUALITAT
Mequinensa: un poble sota les aigües
Aquest maig es compleixen 50 anys de la construcció del nou poble de Mequinensa i de la desaparició del poble vell sota les aigües del pantà de Riba-roja. En el seu dia va ser, juntament amb l'embassament de Mequinensa, la central hidràulica més potent de l'Estat. Us expliquem com es van fer aquestes obres faraòniques amb què el franquisme mirava de ser energèticament autosuficient i combatre la "pertinaz sequía".
Sònia Casas Codinach

ACTUALITAT
Com es va introduir el feminisme a Catalunya
Als anys 60, les traduccions al català de dos clàssics feministes moderns vinguts dels Estats Units i França van tornar a posar la qüestió de la dona sobre la taula a casa nostra, amb Maria Aurèlia Capmany com a desvetlladora d’un moviment que va tornar per quedar-s’hi.
Caterina Úbeda (text) i Pilar Godayol (assessorament)

ACTUALITAT
Una primavera llatinoamericana?
Durant l’any 2019 diversos països de l’Amèrica del Sud han estat escenari de revoltes violentes. Malgrat que cadascuna ha tingut trets diferencials, hi ha elements de fons que fan pensar en un moviment a escala continental.
Carles Llorens

REPORTATGES
Rodolf II: L'emperador col·leccionista de prodigis
El sobirà del Sacre Imperi Romanogermànic va defugir els seus deures dinàstics atret per la voluntat de reunir un conjunt d’objectes extraordinaris. La seva cort va ser alberg d’artistes, astròlegs, alquimistes, mags, vidents i estafadors de tota mena.
Jordi Mata (text) i Agustí Alcoberro (assessorament)

REPORTATGES
Encara som aquí!
La revolta índia que va sacsejar els EUA

En la dècada del 1970 els indis nord-americans, senyors primers del continent, eren éssers invisibles que vivien al marge de la societat. Tota la ràbia i la frustració que acumulaven van explotar a Wounded Knee. Allà van protagonitzar una resistència de 71 dies contra les autoritats que a molts els va fer recuperar la dignitat i l’estima per la seva identitat.
Àlex Novials (text) i Javier Laviña (assessorament)

REPORTATGES
La Mequinensa de Jesús Moncada
El cèlebre escriptor del qual oferim tres capítols de la seva novel·la inèdita va convertir el seu poble natal en un referent de la literatura universal. En aquest SÀPIENS especial dedicat a ell rescatem de sota les aigües del pantà la història de Mequinensa, la localitat que Jesús Moncada va fer immortal a través de les seves novel·les i de les fotografies que ell mateix va fer i que reproduïm en aquest reportatge en exclusiva.
Arnau Cònsul (text), Xavier Iglesias (assessorament) i Jesús Moncada (fotografies)

REPORTATGES
Del pinzell a la ploma
Abans de fer d’escriptor, Jesús Moncada va voler ser pintor. En aquest article, il·lustrat a través d’una mostra dels seus dibuixos i aquarel·les, repassem la seva biografia, des que va traslladar-se a Barcelona amb la il·lusió de viure de la pintura fins a la redacció de 'Dante S.A.', la novel·la que va deixar inacabada i de la qual SÀPIENS publica per primer cop tres capítols, en exclusiva. Aquesta obra pretenia repassar la història de Barcelona des de mitjan segle XIX fins al present, a través dels vaivens d’una gran casa editorial inspirada en l’empresa on va treballar, la Montaner i Simón.
Arnau Cònsul (text) / Xavier Iglesias (assessorament) / Jesús Moncada (il·lustracions)

L'EXPERIÈNCIA
Tresors a la casa dels cants
Dins del Palau de la Música Catalana, obra modernista de Lluís Domènech i Montaner, es pot visitar un fons documental de gran valor històric: el llegat de 130 anys d’evolució del cant coral a casa nostra.
Carla Galisteo (text) i Enrique Marco (fotografies)

EL CONTE HISTÒRIC
Aclariment sobre l'episodi del moll del Canó
Tanquem aquest SÀPIENS especial amb un conte inèdit de Jesús Moncada.
Jesús Moncada (conte) / Pep Boatella (il·lustració)

Veure més
4,95
IVA inclòs
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona