0

Revistes

Sàpiens

Homenot Fuster

241- Abril 2022

Homenot Fuster
Homenatgem Joan Fuster en el centenari del seu naixement

Energia nuclear, energia verda?
La Comissió Europea ha aprovat recentment la catalogació del gas i la nuclear com a energies verdes per a la transició ecològica. L’Estat espanyol preveu tancar quatre reactors actius abans del 2030 i la resta, el 2035. Aleshores l’energia nuclear serà història. Però, davant la creixent demanda d’energia, quines alternatives tenim?
Oriol Gracià (text), Joan Anton Català Amigó (assessorament)


ENTREVISTA
Manel Alías: "La història només ha estat el pretext de Rússia per envair Ucraïna"
El 24 de febrer, les tropes militars russes van envair Ucraïna. Des d’aleshores, centenars de bombes han caigut sobre aquest país que aspira a entrar a la Unió Europea i més de dos milions de persones n’han hagut de fugir. Manel Alías, autor del llibre Rússia, l’escenari més gran del món (Ara Llibres) i corresponsal de TV3 en aquest conflicte, ens parla dels motius i de les conseqüències d’aquesta guerra.
Maria Coll (text), Enrique Marco (fotografies)

ACTUALITAT
Fujimorisme, el passat o el futur del Perú?
Alberto Fujimori va governar aquest país de l’Amèrica Llatina durant deu anys. Aquest abril, es compliran trenta anys de l’autocop d’estat que va generar un govern autoritari, ultraliberal i pragmàtic. Mentre el pare compleix condemna per corrupció i violació dels drets humans, la seva filla Keiko manté viu el seu llegat.
Maria Coll

REPORTATGES
Homenot Fuster
L’assagista, el poeta, el lector voraç i l’escriptor mordaç, el sarcàstic autor d’aforismes, el catalitzador de la primera generació antifranquista, l’activista irredempt que va bastir una proposta modernitzadora per al País Valencià, l’articulador dels Països Catalans... Homenatgem Joan Fuster, l’intel·lectual en català més influent de la segona meitat del segle XX.
Núria Cadenes (text), Antoni Furió (assessorament)


REPORTATGES
Joan Fuster. Cartes inèdites, 1961-1984
Des de Sueca, on va viure tota la vida, Fuster es va comunicar per carta amb persones que vivien arreu, tant aquí com a París, Mèxic i Buenos Aires, on residien molts intel·lectuals exiliats. Va escriure més de vint mil cartes al llarg de cinquanta anys, uns documents que va llegar a la Biblioteca de Catalunya i que constitueixen una valuosíssima font documental de la història recent dels Països Catalans. N’hem seleccionat cinc, cinc missives que veuen la llum per primera vegada.
Antoni Furió

REPORTATGES
La conquesta de Portugal
A finals del segle XVI, Felip II de Castella es va posar com a objectiu dominar el tron de Portugal. Després d’intentar-ho reclamant drets dinàstics i subornant la noblesa lusitana perquè el proclamessin rei, ho va aconseguir per drets d’armes: envaint el país veí.
Arnau Cònsul (text), Àngel Casals (assessorament)

REPORTATGES
La pirata més poderosa de la història
Durant anys va ser temuda per l’Imperi xinès i per la majoria de potències occidentals que comerciaven als mars de la Xina. Al segle XIX, Zheng Shih va comandar una imponent flota de tres-cents vaixells i quaranta mil homes. El seu nom, malgrat que ignorat força temps, no pot faltar a la llista dels pirates més cruels i influents de la història.
Jordi Mata

REPORTATGES
Quan a Algèria es parlava en català
A mitjan segle XIX, la pobresa extrema que regnava a Menorca va fer que molts dels habitants de l’illa emigressin a Algèria, el territori que estava sent colonitzat per França i que es va poblar amb desenes de milers de catalanoparlants.
Martí Carbonell Salom

REPORTATGES
El primer zoològic de Catalunya
Aus exòtiques, estruços, girafes, cangurs... La col·lecció particular d’animals de Lluís Martí-Codolar era única a tot el país i va ser crucial en l’origen del Zoo de Barcelona.
David Gutiérrez

L'EXPERIÈNCIA
La Casa Bloc, una llar moderna per als més necessitats
Entrem a la Casa Bloc, un edifici d’arquitectura racionalista, increïblement contemporani per a l’època, amb què la Generalitat de la Segona República va voler resoldre la manca d’habitatges amb bones condicions per a obrers.
David Gutiérrez (text), Enrique Marco (fotografies)

LLIBRES
Albert Garcia Espuche: "La Barcelona de l'inici del segle XVIII era una ciutat d'una riquesa extraordinària"
El 26 de juliol de 1708, Giovanni Gemelli, un viatger italià conegut arreu per haver fet la volta al món, arriba a Barcelona per obtenir un càrrec de l’arxiduc Carles III, que ha instal·lat la seva cort a la capital catalana. És el punt de partida d’El viatger (Símbol Editors), una novel·la tan plena de detalls que transporta el lector, físicament, a una ciutat vibrant i en efervescència.
Caterina Úbeda (text), Enrique Marco (fotografies)

Veure més
5,95
IVA inclòs
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona