0

Revistes

Sàpiens

Hans Hellermann: l'home de Hitler a Catalunya

Agost 2019
ENTREVISTA
Joan B. Culla: “ Un tuit és com una pintada d’abans”
Segurament, és un dels historiadors amb més presència mediàtica del país, habitual de tertúlies radiofòniques i en columnes d'opinió als diaris. Acostumat a no defugir les polèmiques, publica ara les seves memòries, on explica la seva relació amb els partits polítics que tant ha estudiat i per què el segle XXI el desconcerta profundament.
Arnau Cònsul

BRÚIXOLA
A la recerca dels maies de Xbaatun
A la península mexicana del Yucatán tot és ple de restes prehispàniques. S'hi poden visitar desenes de jaciments arqueològics espectaculars, i milers d'edificis més esperen sota l'espessor de la selva el moment de tornar a veure la llum. Us expliquem com s'ho fan els arqueòlegs per endegar des de zero un projecte d'excavació.
Àlex Novials (text) / Joan Garcia Targa (assessorament)

REPORTATGES
Hans Hellermann: l'home de Hitler a Catalunya
Una investigació exclusiva de SÀPIENS ha permès seguir les passes de l'agent reponsable de nazificar la comunitat alemanya de Barcelona. Una figura clau que va ordir l'ajut de Hitler al cop d'estat franquista i va desaparèixer a Mèxic.
Jordi Finestres

REPORTATGES
L'èpic retorn de Napoleó d'Elba a París
Nou mesos després de ser desterrat a l’illa d’Elba, Napoleó Bonaparte va protagonitzar un dels episodis més sorprenents de la seva carrera militar: escapar-se, desembarcar a França, creuar el país en vint dies i arribar a París per ser coronat emperador altre cop. Ho va aconseguir gràcies al seu carisma i també amb un punt de fortuna.
Joan Esculies (text)

REPORTATGES
Sant Vicent Ferrer: el primer comunicador de masses
En l’època medieval, dominada pel pensament religiós, el dominic i predicador valencià Vicent Ferrer era, salvant les distàncies, una rock star. Una figura seguida per milers de fidels cristians que acudien en massa a sentir els seus sermons. En descobrim les raons.
Vicent Baydal

REPORTATGES
10 viatges literaris a la Lluna
En el 50è aniversari del primer viatge, us oferim els relats que alguns escriptors ja havien planificat abans

Molt abans que Neil Armstrong fes, el juliol del 1969, aquell “petit pas per a un home, un gran salt per a la humanitat” i trepitgés el nostre satèl·lit, diversos autors havien fet “petits passos literaris” descrivint viatges a la Lluna. Presentem aquí deu obres escrites amb la motivació de divulgar la ciència i difondre les noves teories cosmològiques, d’entretenir amb aventures trepidants o d’aprofitar la descripció del satèl·lit per fer critica o sàtira social.
Xavier Duran

REPORTATGES
Neró i les fonts del Nil
Les inquietuds d’un dels emperadors més famosos de la història, Neró, i la necessitat de saber per què es produïen les crescudes del Nil, van ser l’origen d’una llegendària expedició per buscar les fonts del riu.
Sergi Ramos (text) / Isabel Rodà (assessorament)

REPORTATGES
La història del contenidor
L'invent que va revolucionar el transport marítim i les instal·lacions portuàries arreu

La senzilla i genial idea d’un camioner nord-americà va modificar en pocs anys la manera com s’havia dut a terme el transport de mercaderies al llarg del temps. Vet aquí la història del contenidor, una caixa vital per al comerç mundial al voltant de la qual s’han hagut d’adaptar tots els mitjans de transport del món i també els ports.
Víctor Farradellas (text) / Port de Barcelona (assessorament)

L'EXPERIÈNCIA
La línia Pirineu: l'obsessió defensiva de Franco
Visitem el parc dels búnquers de Martinet i Montellà, localitats de la Cerdanya on encara es poden veure algunes de les 4.500 construccions militars que formaven part d'una barrera que el dictador va decidir construir temorós d'una invasió nazi o aliada.

Veure més
4,95
IVA inclòs
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona