0

Revistes

Sàpiens

Els Cardona: els senyors de la sal La història d'una família clau per entendre la Catalunya medieval

Agost 2018
Què és la matemàtica de la història?
Les insòlites teories d'Alexandre Deulofeu

Es pot predir la història? Segons Alexandre Deulofeu, autor d'una teoria sorprenent, sí que es pot, perquè, inevitablement, els pobles d'arreu del món han seguit sempre el mateix patró de cicles i etapes històriques.
Pere Puig amb l'assessorament d'Enric Pujol i Juli G. Deulofeu

 


Descoberta una nova ciutat ibèrica a Banyeres del Penedès
Un equip d’arqueòlegs localitza amb georadar un nucli ibèric de gran importància al Baix Penedès

La fortalesa dels Vilars d’Arbeca, les noves troballes a Ullastret... a SÀPIENS sovint us hem explicat les fantàstiques restes ibèriques que hi ha al nostre país i les descobertes que s’hi van fent. Aquest estiu en tenim una de nova i tot sembla indicar que pot reescriure la història dels ibers a casa nostra.
Elisabet Font Monegal


La nova ruta de la seda
Té força similituds amb l’antiga però ara està relacionada amb els recursos energètics

Molts analistes veuen la nova ruta de la seda com una visió del president xinès: un projecte colossal que vol retornar l'esplendor del passat al gegant asiàtic interconnectant-lo per mar i per terra amb els principals motors econòmics del món i els grans productors de fonts energètiques.
Anna Busquets

REPORTATGES
Els senyors de la sal
900 anys de poder a l'ombra

Mai no van regnar, però el poder de la nissaga dels Cardona es va mantenir intacte durant gairebé un mil·lenni. Amb la sal que extreien de la muntanya van teixir una xarxa clientelar que els va permetre estendre els seus dominis per tota la Península i Europa. Hàbils estrategs amb recursos il·limitats, la història d'aquesta família és imprescindible per entendre la Catalunya medieval i moderna.
Anna Sàez amb l'assessorament de Francesc Rodríguez Bernal i d'Andreu Galera

REPORTATGES
La casa d'Alice
La mansió on es van refugiar celebritats d’arreu del món

En una casa senyorial, propietat d’una família d’acadèmics, Alice Roughton va acollir durant cinc dècades fugitius de guerres i dictadures d’arreu del món, convertint la seva mansió de Cambrigde en un centre de creació artística i llar de futurs premis Nobel.
Agnès Rotger amb l'assessorament de Xavier Muñoz Puiggròs

REPORTATGES
Port Royal: Ciutat Pirata
La Sodoma del Nou Món

Es tractava de la segona ciutat més gran i el port amb més tràfic de les colònies angleses, després de Boston. L’indret era prou ric perquè totes les transaccions es fessin amb monedes i no mitjançant les usuals permutes, i semblava que després de dècades d’haver estat refugi de pirates s’estava transformant en territori hostil per a ells. Enmig d’aquella rutina, es va sentir un soroll com un tro que semblava venir del nord. Immediatament, la terra va començar a tremolar, però Port Royal va aguantar dos sacsejos més abans d’ensorrar-se.
Jordi Mata amb l'assessorament d'Agustí Alcoberro

REPORTATGES
Ibers contra Roma
la lluita dels autòctons contra l'invasor

Quan Roma va decidir créixer per convertir-se en un imperi, tenia clar l’enemic a batre, Cartago, que senyorejava el mar occidental i havia teixit complicitats amb els pobles locals; entre aquests, els ilergets van demostrar ser un rival dur de vèncer.
Sergi Ramis amb l'assessorament d'Emili Junyent

REPORTATGES
Presos a Formentera
Quan l'illa era un camp de concentració

Quin diríeu que va ser el camp de concentració franquista més temut pels presoners republicans? El de Castuera (Badajoz)? El de Miranda de Ebro (Burgos)? El Camp de la Bóta a Barcelona? Els d’Alacant? No. La resposta és sa Colònia Penitenciària, coneguda com es Campament a Formentera.
Antoni Janer

VIURE
Tocant les estrelles
L'observatori d'Abanyà ens apropa el cel!

Queden poc llocs de l'Europa Occidental on es pugui veure el mateix cel que veien els nostres avantpassats abans del boom elèctric. Un d’ells es troba a Albanyà (Alt Empordà), l’únic parc fosc de l’Estat on ara també hi ha un observatori astronòmic.
Sònia Casas

Veure més
4,95
IVA inclòs
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona