0

Revistes

Sàpiens

Elionor d'Aquitània, la reina més poderosa

225- Desembre 2020
Les últimes monarquies
Mundialment, el pes polític de les monarquies es troba en decadència. Al llarg del segle XX, n'han desaparegut 25. Tot i això, encara hi ha 43 estats al món governats per reis i reines, alguns absolutistes.
Xavier Carmaniu (text) / Àngel Casals (assessorament)


ENTREVISTA
Jaume Tribó: "Màgia, funambulisme... al Liceu no només s'hi ha fet òpera"
El gran teatre del Liceu ha posat a disposició del públic una base de dades digital amb tota la seva informació artística i històrica. La recerca l'ha feta el mestre apuntador Jaume Tribó, que des de fa trenta anys compila el material gràfic, els programes i les vivències ocorregudes al teatre des que es va fundar el 1847.
Sònia Casas (text) / Enrique Marco (fotografia)

ACTUALITAT
Quan va començar el consumisme nadalenc?
Hem adoptat com un fet normal comprar obsequis en diferents moments de l'any, però sobretot durant la campanya de Nadal, que va des del Black Friday fins a Reis. L'origen del consumisme nadalenc, però, se situa dos-cents anys enrere a Nova York i es va consolidar amb l'aparició dels grans magatzems a mitjan segle XIX. De fet, l'èxit del capitalisme va ser disfressar de tradició el que en realitat era ‒i és‒ un estímul per a l'economia.
Víctor Farradellas

REPORTATGES
Elionor d'Aquitània, la reina més poderosa
Duquessa, dos cops reina, mare de sobirans cèlebres, participant en una croada, mecenes, model per a personatges literaris, renovadora de costums cortesans, conspiradors, presonera, objecte de llegendes que marquen la seva biografia... Què no va ser, Elionor d'Aquitània?
Jordi Mata (text) / Delfi Nieto (assessorament)

REPORTATGES
El GAL català
El 1983 entren en acció els Grupos Antiterroristas de Liberación (GAL), última expressió de la guerra bruta contra ETA que havia debutat tot just començada la Transició. S'hi van implicar agents dels cossos i les forces de seguretat de l'Estat, militants d'extrema dreta i mercenaris. Una trama que tenia una branca catalana i que començava als sinistres calabossos i despatxos de la prefectura de la Via Laietana, on havien estat interrogats i torturats tants lluitadors antifeixistes.
Antoni Batista

REPORTATGES
Nedadors al Sàhara, la civilització perduda dels frescos del Tassili
Al mig del desert, al sud d'Algèria, hi ha un dels museus més importants del món. Més de cinc mil pintures murals d'entre 12.000 i 2.000 anys d'antiguitat, que generen tanta admiració com intriga.
Alfred Bosch

REPORTATGES
Caçadors de balenes
La perillosa pesca d'aquest animal al Canadà era una gesta considerada quotidiana pels mariners bascos dels segles XVI i XVII, per això la seva història ha estat poc estudiada. Cada hivern centenars de naus carregades amb tones d'oli de balena travessaven l'oceà Atlàntic per comercialitzar-lo a tot Europa.
Oneka Anduaga (text) / Iraitz Agirre Aranguren (assessorament)

REPORTATGES
Els protocols dels savis de Sió
Amb la voluntat d'inflamar els moviments antisemites, fa més d'un segle va començar a circular la història d'una suposada reunió secreta de representants del poble hebreu que volien sotmetre la política i l'economia mundial als seus designis. Però quin va ser l'origen d'aquesta notícia falsa?

L'EXPERIÈNCIA
Museu de les Mines de Cercs: miners per un dia al Berguedà
Clinc-clinc!, clinc-clinc, clinc-clinc! Pic i pala. Humitat. Foscor. Manca d'aire. Visitem la colònia minera de Sant Corneli i ens endinsem en una galeria d'extracció de carbó per sentir-nos miners per un dia. Poseu-vos el casc, que entrem a la mina!
Carla Galisteo (text) / Enrique Marco (fotografies)

BIBLIOTECA SÀPIENS
Isidre Molas: "Els joves antifranquistes dels seixanta vam aportar sentit de construcció"
Explicat en primera persona, perquè ell en va ser un dels principals fundadors, l'advocat i polític Isidre Molas (Barcelona, 1940) narra en aquest llibre la història del Front Obrer de Catalunya (FOC), un partit polític antifranquista que entre el 1958 i el 1970 va aconseguir una forta implantació en el moviment obrer estudiantil català.
Maria Coll

Veure més
4,95
IVA inclòs
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona