0

Revistes

Sàpiens

El 'servicio de ocupación'. Com s'ho va fer Franco per ocupar la Generalitat republicana

Gener 2019
La guerra civil silenciada d'Ambazònia
La lluita del Camerun per aconseguir la independència

L’1 d’octubre del 2017 hi va haver un altre lloc al món on també es va celebrar un referèndum d’autodeterminació: Ambazònia. La regió anglòfona del Camerun va declarar simbòlicament la seva independència, un fet que va provocar una violenta repressió governamental, que ja ha causat més de 400 morts i desenes de milers de desplaçats i que condueix la regió cap a una guerra civil.
Ferran Sardans


Com es data un jaciment?
Més enllà del carboni 14

Estils tipogràfics, ceràmiques... Hi ha diferents maneres d’esbrinar l’edat d’una resta arqueològica d’edat medieval o moderna, però què passa quan la resta és tan antiga que ni tan sols serveix la prova del carboni 14?
Elisabet Font


Virus, l'amenaça invisible
T’expliquem com funcionen els virus i repassem les infeccions més letals

Han conviscut amb nosaltres al llarg de la història, però és ara quan els virus es poden convertir en una amenaça mundial. Coincidint amb la detecció del primer cas autòcton de dengue a Catalunya, t'expliquem com funcionen els virus.
Pere S. De Argila


El 'servicio de ocupación'
1939. Com s'ho va fer Franco per ocupar la Generalitat republicana oficina a oficina i llei a llei

Després de la caiguda de Barcelona, les autoritats franquistes van aplicar a la ciutat un règim especial d’ocupació únic a tota la Península. Recreem la presa de les institucions catalanes a través d’imatges poc vistes i dels documents de l’època.
Text de Jordi Finestres, amb l'assessorament de Joan Villarroya


Abraham, el pare de tots
Va existir realment el personatge bíblic Abraham?

Jueus, cristians i musulmans creuen en un personatge del qual encara no se n’ha verificat mai l’existència. Això el converteix tant en punt de trobada com en focus d’origen dels enfrontaments de les tres confessions.
Text de Maria Coll, amb l'assessorament de Francesc Xavier Marín


Judici a una bruixa
La cacera de bruixes a Catalunya

A l’Arxiu Episcopal de Vic es conserven diversos processos judicials inèdits contra dones acusades de bruixeria. A través d’un d’aquests, que va tenir lloc al poble de l’Esquirol el 1619, revivim tot el judici i escoltem les declaracions dels qui van testificar.
Text d'Agnès Rotger, amb l'assessorament de Rafel Ginebra


La creació de Las Vegas
La història de la 'ciutat del pecat'

La creació de Las Vegas és una aventura americana en tota regla, una odissea digna del 'far west' amb aventurers, pioners, mormons, jugadors, lladres, gàngsters, polítics corruptes i empresaris amants de la desmesura.
Text de Caterina Úbeda, amb l'assessorament d'Andreu Mayayo

Elionor de Prades, reina de Xipre i Jerusalem
Descobreix la figura d'una reina respectada i temuda

Per a la corona catalanoaragonesa la política matrimonial era vital en la consolidació del seu domini de la Mediterrània oriental. Elionor de Prades en va ser una peça clau.
Text d'Arnau Cònsul, amb l'assessorament d'Agustí Alcoberro


Les botigues dels meus avis
Retrocedeix en el temps amb el Museu de Salàs de Pallars

Xiclets Bazooka, paper higiènic Elefante, cigarretes Celtas o la fragància Maderas de Oriente són alguns dels protagonistes d’un interessant projecte museístic que es troba a Salàs de Pallars. Tots són objectes quotidians, que els més grans encara recorden, i que a partir de la recreació d’antics comerços ens transporten a un nostàlgic viatge al passat.
Sònia Clotet

Veure més
4,95
IVA inclòs
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona