0

Revistes

Sàpiens

El secret del romànic català

Decembre 2002
En aquest número

Increïble però cert / Segle XIX

Napoleó, l'impulsor del menjar en conserva

Jordi Finestres (text)

Moment Sàpiens / Segle XX

Dolors Genovès: Setembre de 1992: "Vaig trobar la prova del complot contra Nin al darrer moment"

Anna Periago (text), Dani Codina (fotografia)

La polèmica / Segle XX

Va ser moralment acceptable llançar les bombes atòmiques sobre el Japó?

Gabriel Cardona (text), Francesc Veiga (text)

Mentides històriques / Història antiga

Neró no va cremar Roma

Li van atribuir l'incendi les classes altes Àlex Milian (text)

Història-ficció / Segle XX

Què hauria passat si els republicans haguessin guanyat la batalla de l'Ebre?

Joan Villaroya (text)

Els lectors pregunten / Prehistòria

Per què va començar l'agricultura?

Fa entre deu i quinze mil anys la humanitat va experimentar la primera gran revolució: el pas del paleolític al neolític. Roger Costa (text)

Reportatge / Història medieval

Qui va pintar això?

La identitat exacta dels pintors romànics continua essent un gran enigma. Malgrat tot, les darreres investigacions han aportat noves informacions sobre aquests misteriosos personatges. Us convidem a coneixer-les de prop. Agnès Rotger (text), Joan-Albert Adell (assessorament)

Reportatge / Història antiga

La fulla que va moure el món

4 moments decisius de la història del te La planta del te, que clava les seves arrels a l’antiga Xina, ha esdevingut amb el pas dels segles un producte universal. Darrer d’aquest procés hi ha una història apassionant que inclou llegendes, impressionants viatges comercials i, fins i tot, guerres per controlar la seva fulla. Teresa Codina (text)

Reportatge / Segle XIX

El vaixell de la infàmia

Omplir les bodegues d’esclaus africans per a vendre’ls als terratinents de Cuba. Aquest era l’objectiu del bergantí Tellus quan va salpar del port de Tarragona el 15 d’abril de l’any 1820. La història d’aquesta travessia és similar a la de centenars d’altres “expedicions comercials” d’ultramar que van consolidar les fortunes d’alguns dels noms emblemàtics de la burgesia catalana del segle XIX. Josep-Lluís Eras (text)

Reportatge / Segle XX

La gran fuga

Franz von Werra, un pilot de l’aviació nazi capturat i dut al Canadà, es va convertir en un mite després d’aconseguir escapar-se i tornar a Alemanya. Per aconseguir-ho, va recórrer tres continents. Núria Barba (text)

Reportatge / Segle XIX

Era boig mossèn Cinto?

Exorcismes, nits en vetlla de pregàries, relacions amb sectes i visionaris, gestions poc rigoroses de les almoines, vel•leïtats místiques... Era boig mossèn Cinto? Reconstruïm una de les grans polèmiques de la nostra història recent. Joan Morales (text)

Reportatge / Història antiga

Eldorado encara espera

Les claus del mite de la ciutat perduda Des dels temps de Cristòfor Colom, desenes d’expedicions han anat a la recerca d’Eldorado, la mítica ciutat sud-americana que, segons la llegenda, amaga innombrables tresors. Però el nom d’Eldorado no és només sinònim de riquesa, sinó també de la mort i les penúries provocades per la cobdícia. Us proposem un gran viatge per entendre les claus del mite. Lara Toro (text), Miquel Izard (assessorament)

Un cap de setmana a... / Història antiga

Fills d'Homer a la Costa Brava

Viatgem a les arrels gregues del litoral empordanès Quan els avantpassats dels catalans encara vivien en l'edat de ferro, uns pobles situats un graó més enllà de l'escala de la història van arribar de l'altra banda del mar. Eren els grecs. Buscaven les fonts de l'estany de Tartessos i van acabar establint-se a la Costa Brava. Jordi Calvet (text), Jordi Calvet (fotografia)

Veure més
3
IVA inclòs
Esgotat
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona