0

Revistes

Descobrir

El Priorat que no surt a les guies

num 270 - Agost-Setembre 2020
MÓN DESCOBRIR

Les joies del Marimurtra
El Jardí Botànic Marimurtra de Blanes és un racó privilegiat de la Selva marítima on fer un viatge arreu del món a través de les plantes i les flors. En destaquem algunes de les més emblemàtiques.
Text: Redacció

REPORTATGE

Els secrets de la vall de Ges
Quan enfilem els darrers esglaons d’accés al mirador del santuari de Bellmunt, ja intuïm que l’esforç haurà valgut la pena. I és cert: davant nostre s’ofereix la vall del Ges enmig d’un panorama immens. Als seus peus, però sis-cents metres avall, més enllà dels límits d’un extens bosc que amaga secrets com la fageda de la Grevolosa, ens vénen moltes ganes de descobrir aquest territori poc conegut.
Text: Roger Arquimbau / Fotografia: Oriol Clavera

DOSSIER CENTRAL / SEMPRE PRIORAT

La comarca que no surt a les guies
La llicorella i el vi, Montsant, la cartoixa d’Escaladei, Siurana i, potser, la truita amb suc d’Ulldemolins. La majoria de nosaltres no ens movem dels tòpics quan pensem en el Priorat i afortunadament aquesta comarca —qualsevol comarca, de fet— és molt més que els clixés projectats en mil i una campanyes turístiques.
Reportatge fotogràfic: Rafael López-Monné

DOSSIER CENTRAL / SEMPRE PRIORAT

Pedra sobre pedra
Treballada amb pic i pala, el Priorat atresora mines, monuments, marges
El Priorat és una comarca de marges que han fet possible l’agricultura des de fa se-gles, però també és una terra treballada per sota a la recerca de plom, plata i tota mena de minerals. Una terra dura, de costers pedregosos, de muntanya esforçada, que els pagesos han modelat. Aquesta és una història de roques, pedres, balmes i car-reus.
Text: Toni Orensanz

DOSSIER CENTRAL / SEMPRE PRIORAT

Mirades creuades
Les trobades literàries 'Priorat en persona' parlen d'un territori molt inspirador
Impulsat pel Centre Quim Soler, Priorat en Persona són trobades d’escriptores i es-criptors d’arreu dels Països Catalans que culminen amb escrits magnífics que trans-criuen el paisatge que veuen, viuen i senten. Aquí teniu una petita mostra dels textos sorgits d’aquestes estades al Molar.
Text: Roser Vernet Anguera

DOSSIER CENTRAL / SEMPRE PRIORAT

Un bany de vinyes
La gastronomia prioratina és l'ambaixadora d'un paisatg3 agrícola amb molta personalitat
Els costers empinats i guarnits de ceps són l’element més característic del mosaic agrícola del Priorat, però també hi trobareu bells bancals amb oliveres. En aquest entorn rural creixen els productes que tastareu en receptes delicioses.
Text: Jordi Bes Lozano

DOSSIER CENTRAL / SEMPRE PRIORAT

Horitzons balsàmics
Mirem a l'infinit des dels miradors del Priorat més muntanyós
Què té l’horitzó que tant ens atrau? Per què pugem on sigui per albirar la llunyania, per copsar un bocinet de l’infinit? Com és que, si ens hi acostumem, acabem necessi-tant-ho? El Priorat, aquest petit país rodejat de muntanyes, és ple d’horitzons: des de la Mediterrània fins a l’Ebre i els Pirineus. Ara és un bon moment per deixar que ens reconfortin.
Text: Rafael López-Monné

DOSSIER CENTRAL / SEMPRE PRIORAT

Per la porta del darrere
El filòleg i escriptor, autor de Marges. Una novel·la sobre el retorn, ens endinsa en els seus records sobre la comarca, una de les moltes maneres d’entrar-hi.
Text: Roger Vilà Padró / Il·lustració: Neruuu

REPORTATGE

La Costa Brava amb caiac
Resseguim la línia litoral més coneguda remant a cops de pala. El caiac permet observar la Costa Brava arran de mar, unint l’esport amb la descoberta de racons inaccessibles.
Text: Nil Ventós Corominas / Fotografia: Oriol Claverac

48 HORES A...

Soriguera
A dins dels dominis del Parc Natural de l’Alt Pirineu, aquest municipi ens rep amb els seus paisatges i pobles d’alta muntanya.
Text: Núria Garcia Quera | Il·lustració: Nik Neves
Rutes

RUTA A PEU

Al costat de la Tet fins al castell de Rià
Aquesta excursió pel baix Conflent té com a referència la seva columna vertebral líquida, la Tet, i s’enfila fins a les restes de la fortalesa on la llegenda situa l’origen de Guifré el Pilós.
Text i fotografia: Sergi Ramis i Vendrell

RUTA AMB BICI

Un tomb al voltant del pantà de Sant Ponç
Farem una volta a l'embassament que amansa les aigües del Cardener entre Cardona i Solsona. Aprofitarem per visitar Olius, amb una bonica església romànica i un ce-mentiri modernista ben particular.
Text i fotografia: César Barba

RUTA AMB NENS

Els grans horitzons del castell del Montgrí
El Montgrí és peculiar, no tant per l’altura com per la seva forma i els tresors que amaga. Situat al Baix Empordà, al límit amb l’Alt Empordà, des de lluny, el perfil de la muntanya i el castell que la corona ja ens crida l’atenció.
Text i fotografia: Jordi Bastart

RUTA AMB COTXE

Una escapada pel Maresme
Us proposem una escapada per quatre poblacions riques en patrimoni i natura. De sud a nord, visitarem Caldes d’Estrac, Arenys de Mar, Canet de Mar i Sant Pol de Mar.
Text: Redacció

RUTA DE PONENT ACTIU

La vall de Vinaixa, Garrigues en estat pur
Sis rutes a peu recorren un espai protegit de les Garrigues on els conreus de secà es-culpeixen un bell paisatge i garanteixen una biodiversitat particular.
Text: Redacció

Veure més
4,95
IVA inclòs
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona