0

Revistes

Sàpiens

El faraó ha mort

Febrer 2003
En aquest número

Increïble però cert / Segle XX

Un estafador txec va vendre la torre Eiffel

Ricard Mas (text)

Moment Sàpiens / Segle XX

Josep M. Solé i Sabaté: "Vaig saber el nombre exacte de persones executades pel franquisme a Catalunya"

Anna Periago (text), Dani Codina (fotografia)

La polèmica / Segle XX

S'hauria d'unificar el territori d'Irlanda?

Montserrat Guibernau (text), Irene Boada (text)

Mentides històriques / Història antiga

Àtila no era un inculte sanguinari ni devastava les terres per on passava

Àlex Milian (text)

Història-ficció / Història moderna

Què hauria passat si Colom hagués desembarcat al nord d'Amèrica?

Miquel Izard (text)

Els lectors pregunten / Història antiga

Han existit les societats matriarcals?

Roger Costa (text)

Reportatge / Segle XX

La Rosa de Foc

Per què Barcelona va ser la capital mundial de l'anarquisme. Els moments clau i les causes La bomba del Liceu, la Setmana Tràgica, la vaga de la Canadenca, el pistolerisme... Barcelona va ser, durant gairebé setanta anys, la capital mundial de l’anarquisme. Per què Barcelona i no un altre lloc? Us ho expliquem en aquest article. Rafael Vallbona (text), Teresa Abelló (assessorament)

Reportatge / Història antiga

Bruixes a Viladrau

1618-1622 A principis del segle XVII, el fanatisme religiós i la misèria van donar pas a una cacera indiscriminada de bruixes que, aquí com a tot Europa, va dur centenars de dones a la forca. Viladrau va protagonitzar un macabre rècord: en tan sols quatre anys, catorze presumptes fetilleres van pagar amb la tortura i la mort el temor popular que el diable s’havia instal•lat a la Terra servint-se d’elles per a fer-hi el mal. Joan Morales (text)

Reportatge / Segle XX

Dels pous de glaç al frigorífic

Història de la nevera En ple segle XX, l’arribada de la nevera elèctrica a les llars catalanes va significar una petita revolució. L’invent va desplaçar ràpidament les antigues neveres de gel i va tenir, a partir de llavors, un paper bàsic en la conservació dels aliments. Cristina Serret (text), Josep Maria Huertas Claveria (assessorament)

Reportatge / Història antiga

El faraó ha mort

La mort del faraó era l’esdeveniment més trasbalsador que podia viure l’antic Egipte. Un complex ritual d’embalsamament i enterrament es posava en marxa per a garantir que el rei accedís a l’altra vida i que el seu successor restablís en el país immediatament Maat, l’equilibri vital. Així era el ritual d’un faraó de la Dinastia XVIII, en l’Imperi Nou. Jordi Sebastià (text), Núria Castro (assessorament)

Reportatge / Història medieval

Defensar Mur

Com es protegia un castell medieval Les pel·lícules ens han ofert una imatge molt distorsionada de les guerres altmedievals. L’assalt a una fortalesa tan important en l’època com el castell de Mur (Pallars Jussà), tot just si podia ocupar un centenar de persones, entre defensors i atacants. Josep-Lluís Eras (text), Jaume Fernández (assessorament), Eduardo Sáiz (il·lustració)

Reportatge / Segle XIX

"Tanqueu l’escotilla...Immersió!"

Viatgem en l'Ictíneo I, el submarí de Monturiol El juny de 1859, Narcís Monturiol va fer la primera immersió amb el submarí Ictíneo I. El fons del mar quedava més a prop. Cristina Masanés (text), Camil Busquets (assessorament), Dani Codina (fotografia)

Un cap de setmana a... / Segle XIX

Carlins contra liberals

Viatgem al Montseny de les guerres carlines Després de la guerra contra Napoleó, l'Estat espanyol va entrar en un període d'agitació política i grans transformacions socials. Aquest va ser un procés violent que va acabar provocant tres guerres civils. Són les anomenades guerres carlines. El Montseny va ser testimoni d'un dels seus episodis més sagnants. Jordi Calvet (text), Jordi Calvet (fotografia)

Veure més
3
IVA inclòs
Esgotat
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona