0

Revistes

Sàpiens

El català de la Stasi

231- Juny 2021

Una investigació SÀPIENS feta als arxius dels serveis secrets de l’Alemanya comunista

I també:

Quan vam aprendre el castellà? Trenquem alguns tòpics
Durant gairebé tota la història de Catalunya, la majoria de catalans no sabien castellà. Els últims temps, determinats entorns polítics i intel·lectuals sostenen que el català i el castellà són llengües fundacionals del nostre país, però això no és cert i us expliquem per què.
Enric Gomà (text) / Cinta Fosch (il·lustracions)

ENTREVISTA
Santiago Vilanova: "L’energia nuclear a Catalunya es va introduir amb una finalitat militar"
Parlar del canvi climàtic globalment és fàcil; abordar els reptes ecològics d’un territori en concret, no tant. Aquest pioner de l’ecologisme a Catalunya exposa sense embuts el desafiament majúscul que tenim al davant, i que implica sacsejar de dalt a baix els pilars econòmics, socials i culturals que han forjat, històricament, el nostre país.
Sònia Casas Codinach (text) / Enrique Marco (fotografia)


ACTUALITAT
El Sahel, el corredor de l'infern
Per les mateixes rutes per on passaven les caravanes de camells carregades d’or al segle XII, ara hi circulen jeeps plens d’armes, drogues i menors que volen arribar a Europa.
Javier Albarracín (text) / Antoni Segura (assessorament)

REPORTATGES
El català de la Stasi
Dos anys de recerca. Un viatge a Berlín. Un expedient de cinc-cents folis. Destapem les activitats d’espionatge de Jordi Banqué, un antic agent dels serveis secrets de l’Alemanya comunista. A qui va vigilar? I per què? Una investigació que ens fa reviure el moment àlgid de la guerra freda i posa llum a aquest període tèrbol de la història d’Europa.
Maria Coll i Caterina Úbeda (text) / Andreu Mayayo (assessorament)

REPORTATGES
El català de la Stasi: els documents
A sapiens.cat/stasi publiquem alguns dels documents de l'extens dossier de Jordi Banqué, uns informes que surten a la llum per primera vegada.

REPORTATGES
El temple perdut de Ptolomeu
Dietari d'una excavació a la riba del Nil

Per a una arqueòloga, la troballa d’un fragment d’os o una simple moneda pot donar sentit a anys de feina. Sovint, la recompensa d’hores i hores a sol i serena pot ser un objecte que cap dins d’una mà; només Indiana Jones espera trobar el temple perdut. Però a vegades passen coses extraordinàries.
Agnès Rotger (text) / Mariàngela Taulé i Luis Manuel Gonzálvez (assessorament) / Museu Egipci de Barcelona (fotografies)

REPORTATGES
Glòria i caiguda dels jueus catalans de Salònica
Fugint dels assalts dels calls del 1391, centenars de sefardites catalans van instal·lar-se a Salònica (l’actual Grècia), aleshores en mans dels turcs. Els coneixements rabínics i el seu dinamisme social van fer que durant segles fossin la punta de llança social i econòmica de l’anomenada ‘Segona Jerusalem’.
Alfred Bosch (text)

REPORTATGES
La guerra dels ossos
La despietada carrera de la paleontologia per descobrir els esquelets de dinosaures gegants

La rivalitat entre dos paleontòlegs va generar una cursa a la recerca de noves espècies de dinosaure. Les seves troballes van ser prolífiques i van despertar la fascinació generalitzada pels dinosaures.
Alaaddine Azzouzi Rahmouni (text) / Àngel Galobart (assessorament)

REPORTATGES
Almodis de la Marca: passió i poder entre llençols
En un episodi que sembla tret de la millor tradició trobadoresca, el comte de Barcelona Ramon Berenguer va ‘segrestar’ Almodis de la Marca per convertir-la en la seva tercera esposa. La parella va haver de lluitar contra tots els elements (exmarits, el papa, Ermessenda i fillastres) per fer realitat la seva història d’amor.
Maria Coll (text) / Delfi Nieto (assessorament)

L'EXPERIÈNCIA
L'Hotel Belvédère
Un hotel vaixell ancorat a terra

Si alguna vegada heu fet el trajecte en tren des de Portbou fins a Cervera de la Marenda, us deveu haver preguntat què hi fa un estrany edifici amb forma de transatlàntic a tocar de la via. Es tracta de l’Hôtel Belvédère, un edifici un pèl fantasmagòric i carregat d’històries.
Cristina Masanés (text) / Enrique Marco (fotografia)

Veure més
4,95
IVA inclòs
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona