0

Revistes

Descobrir

El Berguedà, una comarca amb vida pròpia

Març 1997
En aquest número

Reportatges

En veler cap als Columbrets

Unes vint hores separen el Port Olímpic barceloní de l'arxipèlag dels Columbrets, davant la costa de Castelló. Un equip integrat per quatre persones ha navegat en veler les 113 milles marítimes que hi ha entre tots dos punts per descobrir-nos la força d'aquesta reserva natural. Fabio Hernàndez (text), Manel Pérez Puigjané (fotografia)

Reportatges

Cinc places de Barcelona vistes per Oriol Bohigas i Tino Soriano

Oriol Bohigas (text), Tino Soriano (fotografia)

Reportatges

Guia secreta dels formatges

Dotze formatges i dotze zones per descobrir Pep Palau (text), A. Sacristán i Marc Coromina (fotografia)

Dossier central / Presentació

El Berguedà. Carta de viatge

El Berguedà és aigua de neu aplegada pel Llobregat. La neu li ve dels solells del Puigllançada, la Tosa d'Alp, les Penyes Altes del Moixeró i els primers estreps del Cadí. Cims i colls tanquen la comarca per tramuntana. Josep Maria Ballarín (text), Ernest Costa (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Alt Berguedà, país de muntanyes

Si calgués buscar la definició més simple de les terres de l'alt Berguedà, segurament hauríem de dir que és, per damunt de tot, un país de muntanyes. Només cal donar una ullada a un mapa de la comarca per adonar-nos-en: des de Queralt fins a Puigllançada i de Catllaràs a Cadí, passant pels Rasos de Peguera o la serra de Picancel, un extens rosari de muntanyes, a manera d'un immens arc de ferradura, s'estén al nord de Berga tot constituint la conca de capçalera del riu Llobregat. Joan Tort (text), Ernest Costa (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Les perles del Romànic

El Berguedà acull una bona mostra de l'art romànic català en les seves diferents etapes. L'historiador i assagista Jesús Mestre recorre les esglésies i construccions romàniques de la comarca per oferir-nos-en les claus artístiques i històriques. Jesús Mestre (text), Ernest Costa (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Pels camins de ferro

Les mines, l'arribada del ferrocarril i les colònies industrials van modificar el paisatge del Berguedà. Del 1885 al 1973, el ferrocarril va mantenir comunicats el nord i el sud de la comarca. L'aparició del tren en una época de prosperitat econòmica i la seva desaparició en temps de crisi marquen la història del ferrocarril al Berguedà. En aquest reportatge, el periodista Aleix Cardona segueix l'empremta del tren berguedà. Aleix Cardona (text), Ernest Costa (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Berga, un tomb amb regust medieval

El procés d'industrialització i els problemes de comunicació van caracteritzar la capital del Berguedà durant la primera meitat de segle. Avui, convertida en centre de serveis de la comarca, Berga transpira tranquil·litat, història i tradició i reserva un espai molt concret per la passió. El periodista Albert Obradors descriu en aquest reportatge alguns dels racons més interessants i potser desconeguts de la ciutat. Albert Obradors (text), Ernest Costa (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Pels camins de cendra, tres anys després

Una ruta musicada pel Baix Berguedà L'autor de l'article recorre els camins berguedans que el 1994, després del tràgic incendi, inspiraren a Josep Maria Espinàs el llibre 'A peu dels camins de cendra' (La campana). De la mateixa manera que Espinàs optà per narrar la seva aventura personal i defugí convertir el llibre en un reportatge sobre el foc, aquest article és fonamentalment una experiència personal centrada en l'observació de les terres del baix Berguedà. Narcís Clotet (text)

Reportatges

El Castell de Miravet: per Crist i per Al·là

És terra de moriscos i de conversos, de cavallers cristians i anarquistes incendiaris, d'horta i de vinya, de riu i de muntanya. És terra estranya i terra nostra, terra santa també, perquè just enmig d'aquest petit país, sobre Miravet, tutelant Ginestar, Rasquera i Benifallet, i calçant d'un cop d'ull la Ribera, la Terra Alta i el Baix Ebre, hi ha les restes del més gran castell templer de Catalunya, que proclama en cada pedra la història d'un poble encara per descobrir. Oriol Malló (text), Albert Heras (fotografia)

Reportatges

Paradisos particulars

Jardins de la Costa Brava L'afany d'aconseguir, ni que sigui una petita parcel·la del paradís perdut, ha portat a l'home a recerques romàntiques i científiques de l'Edèn. Un esforç que ocupà llargs anys de la vida de Karl Faust, de la de Fernando Rivière o de la de Nikolai Woevodsky, fundadors dels jardins Mar i Murtra, Pinya de Rosa i Cap Roig, respectivament. Tres vides consagrades a la creació d'aquests petits paradisos particulars en els quals, avui dia, tothom pot endinsarse per somiar, ni que sigui una estona, que l'Edèn existeix i que té la Costa Brava com a línea de l'horitzó. Dolors González (text), Xavier Miserachs (fotografia)

Reportatges

Perdre's (i retrobar-se) a Lleida

El periodista Vidal Vidal proposa un passeig per racons admirables, i no sempre prou admirats, de Lleida, Una selecció d'indrets per amagar-se i perdre's entre construccions, mercats i perfils humans. Vidal Vidal (text), Toni Prim (fotografia)

Guia pràctica

25 propostes per a Setmana Santa

'Descobrir Catalunya' proposa vint-i-cinc idees per passar la Setmana Santa. Les propostes es distribueixen per tota la nostra geografia i recullen un ampli ventall d'activitats per lleure; de les idees més clàssiques a les propostes més exòtiques. Remena i troba la teva.

Rutes

Ruta amb bici

Amb bici pel camí d'en Kane

Sergi Ramis (text i fotografia)

Ruta a peu

El santuari de Sant Salvador de les Espases

Oriol Alamany i Eulàlia Vicens (text i fotografia)

Veure més
4
IVA inclòs
Esgotat
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona