0

Revistes

Sàpiens

El 1714 des de Versalles i Madrid

Setembre 2019
BRÚIXOLA
La universitat, a debat
Parlem amb diversos professors d'història per avaluar l'estat de l'ensenyament superior a Catalunya

Les retallades fruit de la crisi van tocar de ple la universitat, just en un moment en què s'intentava aplicar l'anomenat "pla Bolonya" i en què l'alumnat creixia perquè no hi havia cap alternativa per formar-se. SÀPIENS ha parlat amb diversos professors d'història perquè analitzin el present (i futur) de l'ensenyament superior a casa nostra.
Arnau Cònsul

BRÚIXOLA
Per què protesta Hong Kong?
La crisi social i política que viu la regió posa en dubte la vigència del model 'un país, dos sistemes'

En els últims mesos la conflictivitat a l'antiga colònia britànica no ha parat de créixer. L'herència enverinada de la descolonització, la deriva autoritària de Pequín i les tensions internes en són algunes de les claus.
Manel Ollé

BRÚIXOLA
150 anys de clonació
Dels primers experiments amb eriçons de mar als macacos creats al laboratori

Crear vida ha estat un dels somnis de la humanitat des de fa segles, però mai no havíem estat tan a prop d'aconseguir-ho com ara. Els avenços en biologia i genètica han fet realitat la clonació d'animals. És qüestió de temps que puguem encarregar còpies nostres o de personatges coneguts?
Víctor Farradellas (text) i Xavier Puñet (assessorament)

REPORTATGES
El 1714 vist des de Versalles i Madrid
La correspondència inèdita entre Lluís XIV i Felip V

El rei de França i el seu nét van mantenir una intensa relació epistolar des del 1701 fins al 1715. Especialment rellevants són les cartes –localitzades en arxius espanyols i francesos– que es van creuar el 1714. Hi podem resseguir les constants peticions de clemència de Lluís XIV envers els catalans i la posició intransigent de Felip V, disposat a tot per castigar-los com creia que es mereixien.
Maria Rosa Pigrau (text) i Agustí Alcoberro (assessorament)

REPORTATGES
Eugenèsia i nazisme: a la recerca de la raça pura
Metges i universitaris al servei de Hitler

La participació de científics i acadèmics en la creació i consolidació del Tercer Reich va començar amb la creació de conceptes ideològics per justificar conquestes i exterminis, i va comptar amb la participació activa de metges convençuts de la superioritat ària.
Martí Domínguez

REPORTATGES
Bernat de Rocafort: l'últim gran cabdill almogàver
Artífex de nombroses victòries, entre elles la de Gal·lípoli, Rocafort va liderar els almogàvers quan es van posar al servei del rei de França

Revivim el periple d'un dels cabdills més importants i desconeguts de la Companyia Catalana d'Orient per la Mediterrània, des del seu Bages natal fins al cor de l'Imperi bizantí.
Genís Frontera (text) i Alberto Reche (assessorament)

REPORTATGES
Les cinc vides de Gal·la Placídia
Viatgem al segle V per conèixer una princesa romana que també va ser reina dels gots i emperadriu regent

Filla, germanastra, esposa i mare d'emperadors, Gal·la va sobreviure al seu temps, en un imperi en decadència del qual va ser emperadriu regent. Va arribar a Barcelona com a reina i presonera dels visigots i, molts anys després, va fascinar escriptors com Àngel Guimerà, que li va dedicar una tragèdia.
Caterina Úbeda (text) i Isabel Rodà (assessorament)

REPORTATGES
Jordi Sabater Pi, el gran primatòleg català
La cara més desconeguda d'un home que va treballar amb Jane Goodall i Dian Fossey

Sempre el recordem per haver portat el Floquet de Neu a Barcelona, però el cert és que Jordi Sabater Pi va fer descobertes pioneres a l'Àfrica subsahariana que li van valdre reconeixement i prestigi internacional.
Joaquim M. Pujals

VIURE
Visita a la capella Arboç
Descobrim una joia modernista amagada a l'oratori del Tibidabo de Barcelona

A l'interior del temple expiatori del Sagrat Cor de Jesús existeix una capella modernista obra del decorador Joan Busquets. Una meravella que pocs coneixen i que ha estat a punt de desaparèixer en dues ocasions.
Maria Coll (text) i Enrique Marco (fotografies)

Veure més
4,95
IVA inclòs
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona