0

Revistes

Sàpiens

Conxita Grangé. L'últim testimoni català de l'horror nazi

Octubre 2019
BRÚIXOLA
Els primers governs a l'exili
El 30 d'octubre farà dos anys que Carles Puigdemont va marxar amb part del seu govern a l'exili. Repassem els primers casos en què els dirigents legítims van haver de creuar la frontera i buscar refugi lluny de casa.
Xavier Carmaniu (text) i Àngel Casals (assessorament)

TECNOLOGIA
500 quilòmetres: el viatge del primer correu electrònic
Fa 50 anys, aprofitant la primera xarxa que connectava ordinadors a distància, un estudiant va fer un petit pas per a un informàtic però un gran salt per a les telecomunicacions sense ser-ne conscient.
Xavier Duran

ACTUALITAT
Muhammad VI: transició perpètua
Fa dues dècades que va arribar al tron del Marroc Muhammad VI, de qui s'esperava que fes el pas definitiu cap a la plena democratització del país. Malgrat les promeses reiterades i l'esclat de la primavera àrab, la monarquia ha evitat qualsevol intent d'obertura i segueix retenint el poder en un règim autoritari.
David Alvarado

REPORTATGES
Conxita Grangé: l'últim testimoni de l'horror nazi a Ravensbrück
El passat 27 d’agost va morir, a Tolosa, l’última supervivent catalana dels camps nazis. Tenia 94 anys i des de ben jove s’havia dedicat a combatre el feixisme, enrolada en la Resistència francesa. Es tracta d’una història similar a la de Neus Català però molt menys coneguda.
Agnès Rotger (text) i Josep Calvet (assessorament)

REPORTATGES
El marquès de Sade... no era tan sàdic
La fama no està exempta de perills, però la mala fama sol atraure’ls amb la potència d’un imant. El marquès de Sade, filòsof i llibertí del segle XVIII, va ser l’exponent d’una societat en què la depravació era un passatemps, i els actes descrits en la seva obra van donar origen a un concepte que remet a violència i crueltat.
Jordi Mata (text) i Agustí Alcoberro (assessorament)

REPORTATGES
Els Joglars: 'La torna' davant el mirall
Un crim d’estat, una comèdia de màscares, un consell de guerra, quatre actors a la presó i tres a l’exili durant més d’un any i un gran moviment de solidaritat. Aquest podria ser el resum telegràfic del que va viure la societat catalana amb el cas de 'La torna' els anys 1977 i 1979. Franco ja havia mort i amb les lluites s’havien conquerit drets i llibertats. Fins i tot s’havien celebrat les eleccions constituents. Però aquest cas demostraria els límits d’una Transició que no havia derrocat els poders fàctics i per això continuaven demostrant la seva força.
Albert Botran

REPORTATGES
Viure com un maharajà
Durant l’ocupació britànica de l’Índia, les autoritats colonials van mantenir centenars de sobirans locals que garantien l’estabilitat del subcontinent. I tal com afirma el tòpic, aquells prínceps tenien una vida plena de luxes i plaers.
Raimon Portell (text) i Anna Busquets (assessorament)

REPORTATGES
Així educaven a l'antiga Grècia
La Grècia dels segles V i IV aC i la societat actual tenen en comú una de les grans preocupacions de la història: l’educació dels fills. Com ho feien a les polis per controlar la formació dels nens? Era igual arreu? Com educaven les nenes? Com tota bona història, aquesta té dues cares ben diferents.
Elisabet Font (text) i Borja Antella-Bernárdez (assessorament)

VIURE
Ossos al MAC: el CSI de l'arqueologia
Acompanyats d'un grup de subscriptors de SÀPIENS, la redacció de la revista participem en un taller de paleopatologia al Museu d'Arqueologia de Catalunya, una experiència en què a partir de l'anàlisi d'un esquelet de fa segles intentarem desxifrar les causes de la seva mort.
Carla Galisteo

Veure més
4,95
IVA inclòs
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona