0

Revistes

Sàpiens

Cara i creu de Joan Carles I. Analitzem els episodis més polèmics de la seva biografia

Gener 2013
En aquest número

Per què passa? / Segle XX

La Guerra de les Galàxies continua

L'escut antimíssils nord-americà impulsat per Ronald Reagan als anys vuitanta torna a estar d'actualitat A la saga cinematogràfica 'Star Wars' de George Lucas, els cavallers jedi aprenen que la por és el camí cap al costat fosc. I va ser justament la por d'un atac amb míssils l'argument que va emprar el president dels EUA George W. Bush per dissenyar un programa de defensa, l'anomenat 'Escut antimíssils', que recuperava en bona mesura el projecte d'iniciativa de Defensa Estratègica de Ronald Reagan, conegut popularment com a 'Star Wars' ('la Guerra de les Galàxies'). José Manuel Rúa (text)

Entrevista / Segle XXI

Pedro Azara

"El mite de Sumèria va ser una construcció de l'antisemitisme alemany" Aquest professor d'arquitectura ha documentat l'estat dels jaciments sumeris a l'Iraq. També ha comissariat una mostra dedicada a aquest poble de l'antiga Mesopotàmia. Sònia Casas (text)

Reportatges / Segle XX

Cara i creu de Joan Carles I

Els moments clau de la seva biografia Coincidint amb el 75è aniversari del rei, SÀPIENS analitza amb diversos historiadors, polítics, periodistes i persones properes al rei, com es va teixir el seu ascens al tron com a successor de Franco, les implicacions que això va tenir en la relació amb el seu pare i quin va ser el seu paper en l'impàs democràtic. Sònia Casas (text), Andreu Mayayo (assessorament)

Reportatges / Història antiga

Com celebraven el Nadal els romans?

Les celebracions paganes vinculades al solstici d'hivern a l'antiga Roma Fa més de dos mil anys ja es feien banquets copiosos i s'intercanviaven regals durant la darrera setmana de desembre. Les Saturnals i el Dia del Naixement del Sol Invicte es van convertir en les festes preferides dels romans, que tenien l'ocasió de capgirar les normes socials i fer disbauxa. Acabada la darrera sembra de l'any, era la seva manera de celebrar l'arribada d'un nou cicle. Montse Armengol (text), Josep Bruch i Lada Servitja (assessorament)

Reportatges / Segle XX

Lawrence d'Aràbia, 'el Príncep Dinamita'

Les èpiques aventures de T.E. Lawrence durant la Primera Guerra Mundial Va arribar a Egipte com a oficial d'intel·ligència, però ben aviat es va veure immers en la lluita dels àrabs per la seva indepedència. La guerra de guerrilles que Lawrence els va ajudar a planificar i executar, va resultar un veritable malson per a l'Imperi Otomà, i les seves gestes van fer que l'anomenessin 'el Príncep Dinamita'. Àlex Novials (text), Joan Villarroya (assessorament)

Reportatges / Història moderna

Històries de Harlem

Viatge al cor negre dels Estats Units El nom de Harlem ha quedat marcat per la lluita de la comunitat afroamericana, però l'evolució d'aquest barri de Nova York és força més complexa. Fundat en el segle XVII a partir d'una petita comunitat d'immigrants holandesos i convertit en els anys seixanta en la vergonya dels Estats Units, és ara un dels districtes de la gran metròpoli amb més futur. Maria Coll (text)

Reportatges / Història medieval

Quan Catalunya era musulmana

Els cent anys més desconeguts de la nostra història Entre l'any 720 i el 801, Catalunya era un mosaic de tres cultures ben diferents: els visigots, els musulmans i els francs. Per als governants àrabs, Catalunya era un cul-de-sac al qual van destinar pocs efectius, fet que va afavorir la convivència religiosa i la bona entesa d'uns i altres. En canvi, sovint es consideren uns temps rudes i obscurs que els llibres d'història passen per alt. Arnau Cònsul (text), Josep Giralt (assessorament)

Reportatges / Història antiga

Secrets de dones

El Nü Shu, el codi d'escriptura de les dones de Hunan L'any 1983 un professor va trobar unes construccions lingüístiques que només sabien interpretar unes poques dones de la regió xinesa de Hunan. Es tractava d'un codi secret amb dos mil anys d'antiguitat i que estava a les portes de l'extinció. Carla Galisteo (text), Anna Busquets (assessorament)

Escapades / Segle XIX

El Gaudí valencià

El Santuari de Santa Maria Magdalena de Novelda Laura Ballart (text)

Escapades / Segle XVIII

L'herència dels Sagrera

La casa alegre de Sagrera de Terrassa Laura Ballart (text)

Escapades / Història medieval

La fortificació dels mil amos

El Castell de Montesquiu, a Osona Laura Ballart (text)

Escapades / Segle XIX

Del cel a la terra

El palau Maricel de Sitges Laura Ballart (text)

Escapades / Història moderna

L'estrella de la guàrdia

La torre de guàrdia de Port-Vendres Laura Ballart (text)

Un cap de setmana a... / Història medieval

Retorn als orígens

Els secrets de la tradició catalana preservats al Ripollès Víctor Farradellas (text)

Veure més
3,95
IVA inclòs
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona