0

Revistes

Descobrir

Bisaura, la millor escapada al nord d’Osona

Num 281 - Octubre 2021
Tornar als orígens per seguir endavant
Cada vegada són més les iniciatives que reivindiquen la recuperació de varietats agrí-coles tradicionals i la transformació del model agroalimentari.
Text: Laia Creus Badia

REPORTATGE

Paisatges agrícoles de la serra de Tramuntana
El patrimoni agrari de la muntanya de Mallorca
La serra de Tramuntana vertebra el nord-oest de Mallorca, d’Andratx a Pollença, i singularitza l’illa molt més que les platges de sorra blanca i aigües turqueses que li han donat fama mundial. És Patrimoni de la Humanitat perquè acull una obra colos-sal de pedra en sec aixecada al llarg dels segles per generacions de pagesos i margers. Un esforç titànic de supervivència que ha configurat un paisatge únic al món que re-vela que és possible conviure amb la muntanya sense destruir-la.
Text: Marga Font Rodon / Fotografia: Anna Bosch Miralpeix

DOSSIER CENTRAL / BISAURA

La millor escapada rural al nord d’Osona
Reportatge fotogràfic: Oriol Clavera

DOSSIER CENTRAL / BISAURA

Entre les grans muntanyes i la Plana
El Bisaura ha conservat una personalitat singular
Ubicada al nord d’Osona, al límit amb el Ripollès, la comarca natural del Bisaura és un d’aquells territoris per on molta gent sovint passa de llarg, de camí cap a les mun-tanyes més altes dels Pirineus, i perd l’oportunitat de descobrir per què el Bisaura és un territori singular, amb personalitat pròpia, molt diferent de les muntanyes del nord i de la plana de Vic del sud.
Text: Roger Arquimbau Cano

DOSSIER CENTRAL / BISAURA

Boscos de llegenda
Passejades de llegenda per masses forestals
Parlar del Bisaura és parlar de bosc i, a la tardor, de les fagedes que omplen obagues i carenes. Boscúries que lluïen exuberants a la primavera i que ara es despullen sen-sualment mostrant els millors colors. Continueu llegint i se us revelaran els secrets dels boscos més bonics d’aquest territori màgic.
Text: David Vilaseca

DOSSIER CENTRAL / BISAURA

L’aigua és el viatge
Rius, rieres i cascades formen el paisatge humit del Bisaura
Si mirem el mapa del Bisaura, no hi ha un sol racó on l’aigua no hi tingui cabuda. Rius, rierols, torrents, molins, salts d’aigua i gorgs esquitxen aquest petit territori, afavorits pels grans desnivells del terreny. El resultat és un territori feréstec i frescal que val la pena conèixer. Benvinguts a un viatge hidrogràfic pel Bisaura!
Text: Cristina Torra Pla

DOSSIER CENTRAL / BISAURA

Viure al món rural
Obradors i masies obren les portes als visitants
El món rural batega amb força al Bisaura, on als obradors es fan formatges i embo-tits artesanals, a la destil·leria s’elabora des de fa més de 130 anys ratafia, els masos es recuperen —alguns com a allotjaments rurals— i antigues cases senyorials mos-tren als visitants els seus secrets. Benvinguts a la vida al camp!
Text: Aurora Montserrat Freixa

DOSSIER CENTRAL / BISAURA

El Bisaura del meu record
L’arqueòleg ens transporta a la geografia sentimental de la seva infantesa, transcor-reguda al Bisaura de postguerra.
Text: Eudald Carbonell Roura / Il·lustració: Neruuu
Rutes

RUTA A PEU

Amunt cap als cims de la Ribera d’Ebre
Aquesta ruta circular per les crestes que porten als cims de la Picossa i l’Estel ofereix bones panoràmiques de l’Ebre, les serres de Llaberia, Cardó i Cavalls, i el massís del Port.
Text i fotografia: Oriol Gracià Carles

RUTA AMB BICI

Els masos històrics de la Batllia
Aquesta pedalada ens endinsa per la Cerdanya més autèntica, la dels prats de dalla i les finques agràries i ramaderes que mantenen activa la seva activitat. El Segre i els boscos de ribera també ens hi acompanyen.
Text i fotografia: Miquel Spa Peradejordi

RUTA AMB NENS

De Montblanc a la màgica cascada de la Vall
Des de la capital de la Conca de Barberà surt un itinerari que mena a un racó bucòlic on l’aigua que cau és la protagonista. Els més petits xalaran!
Text i fotografia: Núria Sabaté Fontova

Veure més
5,95
IVA inclòs
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona