0

Revistes

Descobrir

Barcelona modernista. Els escenaris quotidians d'una ciutat efervescent

Febrer 2019
48 HORES

En territori dels indigets
Habitat des de l’edat del ferro, Ullastret permet retrocedir al passat medieval, romà i ibèric del cor del Baix Empordà
El paisatge de l’Empordanet ja va atreure els primers habitants en el segle VI aC. Els que es van convertir en la tribu dels indigets van decidir construir una ciutat fortificada al puig de Sant Andreu. Amb els anys, va esdevenir un dels poblats ibèrics més grans i importants de la Península amb més de 6.000 habitants. Els comtes d’Empúries hi tenien un castell documentat des del segle XIII, i Josep Pla, enamorat de la zona, va descriure la vista des d’Ullastret com “el millor paisatge terrestre de l’Empordà petit”.
Text: Cristina Torra | Il·lustració: Nik Neves

REPORTATGE

Pels orígens del català
Ruta pirinenca a la recerca dels primers documents escrits en llengua catalana
A les acaballes del segle XI, els escrits en llengua catalana s’estenien per les contrades pirinenques. Fins als nostres dies han arribat documents com les Homilies d’Organyà o els Greuges de Guitard Isarn. Seguim el rastre d’aquelles primeres paraules tot descobrint un patrimoni i uns paisatges sorprenents.
Text: Núria Garcia Quera | Fotografia: Santi Iglesias

DOSSIER CENTRAL / BARCELONA MODERNISTA

L'art, en femení
Amb Lluïsa Vidal coneixem les dones artistes i els espais on es va forjar el seu art
De portes endins, les dones pintaven, componien i tocaven instruments. Però fora de les reunions socials, les seves habilitats no tenien espectadors. La pintora Lluïsa Vidal va trencar esquemes: exposà la seva obra en galeries, va estudiar a París i va ser decididament feminista. A través de la seva història coneixem l’obra de més dones artistes modernistes que han caigut en l’oblit.
Text: Begoña Garcia Carteron | Fotografia: Òscar Rodbag

Esculpint el modernisme

A partir de l'obra d'Eusebi Arnau coneixem el paper de l'escultura en l'arquitectura
L’arquitectura modernista va aglutinar i va realçar la feina de forjadors, vitrallers, ceramistes... Però la de l’escultor va ser la que va sobresortir. Eusebi Arnau va treballar amb els millors arquitectes i creà obres magnífiques per al Palau de la Música i la Casa Amatller, entre altres.
Text: Cristina Masanés | Fotografia: Òscar Rodbag

Les joies que perduren

Descobrim la joieria Masriera i altres establiments modernistes de la ciutat
La joieria Bagués Masriera, al passeig de Gràcia, manté viu l’esperit del seu fundador: crear joies que són com escultures. A partir d’aquest establiment, fem un recorregut per la ciutat a la recerca dels cafès, restaurants i farmàcies d’origen modernista que es conserven a Barcelona.
Text: Daniel Romaní | Fotografia: Òscar Rodbag

La revolució musical

Enric Morera va ser el compositor modernista per excel·lència, amb un gust més obert i europeu
El modernisme comportà la introducció a Barcelona de la música de Wagner, al mateix temps que es promocionava l’amor pel folkolre del país. Enric Morera va ser el més popular dels compositors catalans d’aquesta època, capdavanter del modernisme musical català. A través de la seva figura, recorrem els racons de la ciutat que més sonen.
Text: Montse Armengol | Fotografia: Òscar Rodbag

REPORTATGE

Les festes de l'ós de l'Alt Vallespir
L'hivern és fred i es fa llarg, a la part alta del Vallespir. Tothom va per feina i es tanca a casa aviat. Però hi ha un dia en què, finalment, s'ensuma primavera. I es coneix perquè, en alguns pobles, tot són corredisses i crits, escopetades a l'aire, càntics i música pels carrers. A Arles, Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans celebren les Festes de l'ós. Perquè ja se sap que, amb el bon temps, aquestes bèsties surten del cau.
Text: Griselda Guiteras | Fotografia: Oriol Clavera

Rutes

A PEU

Cap a l'illa de salzes de Celrà
Aquesta ruta circular ens permet descobrir frondosos boscos de ribera, una gran plana agrícola i un camp d’aviació republicà habilitat durant la Guerra Civil. Tot plegat, una descoberta.
Text: Carles Rué | Fotografia: Oriol Granyer

AMB BICI

Miramar, el balcó de l'Alt Camp
Al capdamunt de la serra Carbonera ens espera un nucli petit, bufó i sorprenent que ens regala una vista magnífica de l’entorn, des de Montserrat fins a les muntanyes de Prades i el litoral de la Costa Daurada. Paga la pena pujar-hi, i tant!
Text i fotografia: Jordi Avellaneda

AMB NENS

Geòlegs per un dia a la cova d'en Marc, al massís del Port
Muntanyes de pedra modelades pel vent i la pluja, coves de diferents mides i formes i roques foradades que emmarquen paisatges de postal. Som al Parc Natural dels Ports per descobrir els atractius geològics d’aquest racó que s’amaga entre el Baix Ebre i el Montsià.
Text i fotografia: Cecília Lorenzo

Veure més
4,95
IVA inclòs
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona