ACTUALITAT
La borsa de Chicago: què passa quan es juga amb el menjar?
Des de l'any 1948 aquesta institució decideix els preus dels aliments bàsics que es consumeixen arreu del planeta. La subsistència de milions de persones, especialment d'aquelles que viuen en països pobres, depèn de les decisions que es prenen en aquest parquet.
Maria Coll (text) i Francesc Roca Rosell (assessorament)
ACTUALITAT
Vladímir Putin, nou tsar de Rússia
L'excap del KGB va arribar al poder ara fa 20 anys, el desembre de 1999, en el marc de la segona guerra txetxena. Des d'aleshores governa el país de forma quasi absolutista amb un únic objectiu: recuperar el poder perdut després de la descomposició de l'URSS.
Llibert Ferri
REPORTATGES
Arnau de Torroja: el gran mestre templer
En un dels moments més delicats de la història de l’orde del Temple, amb Jerusalem assetjat per Saladí i les faccions cristianes barallades entre elles, els templers van escollir un noble de Solsona, emparentat amb el rei català Alfons I, com a mestre major. Així, Arnau de Torroja, que havia participat en les conquestes de Tortosa i Lleida, es va convertir en el català que va arribar més amunt dins l’orde dels Cavallers de Crist.
Arnau Cònsul (text) i Josep M. Sans i Travé (assessorament)
REPORTATGES
Qui va matar Patrice Lumumba: com Bèlgica i els EUA van estar rere l'assassinat del gran líder africà
El gener del 1961, set mesos després de ser elegit primer ministre del Congo independent, Patrice Lumumba va ser detingut, torturat i assassinat a sang freda. Al voltant de la mort d’un dels líders més emblemàtics de les lluites anticolonials africanes hi confluïen un entramat d’interessos de l’estat belga, la CIA i les principals companyies que explotaven els immensos recursos naturals del Congo.
Jordi Tomàs
REPORTATGES
Des de quan caminem drets?
Fins fa una dècada es considerava que el bipedisme es va iniciar amb el gènere 'Australopithecus', fa 3,25 milions d’anys, gràcies a les evidències observades en la Lucy, l’esquelet que presentava totes les característiques d’aquest tipus de locomoció. Però noves troballes fòssils fan pensar que el gènere 'Homo' hauria començat a desplaçar-se sobre dues cames alguns milions d’anys abans.
Cristina Serret (text) i Carlos Lorenzo (assessorament)
REPORTATGES
Les dones de Verdaguer
L’home destinat a ser un símbol de la Renaixença, el primer “poeta del poble”, va viure sempre envoltat de dones que van marcar-li el caràcter, les decisions i fins i tot l’obra poètica. Des de la seva mare fins a la marquesa de Comillas, passant per les misterioses germanes Duran, Jacint Verdaguer va conèixer el cel i l’infern personals gràcies a [o per culpa de] l’element femení.
Jordi Mata (text) i M. Àngels Verdaguer i Llorenç Soldevila (assessorament)
REPORTATGES
Quan robaven perruques pel carrer
Les perruques neixen quan desapareixen els banys. Des del segle XVII fins a l’actualitat han servit per ocultar secrets o per mostrar ostentació. Per dissimular els polls o reflectir poder i classe a les corts i a l’Òpera de París. Les perruques han jugat, més enllà de l’artifici, a deformar la realitat.
Neus Molina (text) i Àngels Casals (assessorament)
L'EXPERIÈNCIA
Centre d'Arqueologia Experimental: sobreviure (o no) a la prehistòria
Una de les activitats estrella del viatge Sàpiens-Tarannà a Atapuerca va ser el taller d'arqueologia experimental, on ens van ensenyar a fabricar eines, a caçar bisons i a fer foc. Si voleu saber quins dels 26 lectors de SÀPIENS van ser els més 'habilis'... haureu de seguir llegint.
Clàudia Pujol (text) i Sergi Alarcón (fotografies)