REPORTATGE
El Solsonès barroc
L'art ens enlluerna a Riner, Sant Llorenç de Morunys i Solsona
Retaules, capelles i figures festives ens guien pel Solsonès en la recerca d’aquest art tan expressiu i dramàtic recobert amb capes d’or. I és que la comarca, en un entorn rural i enmig de paisatges molt tranquils, preserva creacions magnífiques i sorprenents d’aquest període artístic, com la capella de la Mare de Déu dels Colls, el retaule del santuari del Miracle o les portalades de la catedral de Solsona.
Text: Narcís Clotet Villaró / Fotografia: Òscar Rodbag
DOSSIER CENTRAL / ARAN ÚNIC
Tresors singulars d’un petit país
Reportatge fotogràfic: Sergi Boixader Catot
DOSSIER CENTRAL / ARAN ÚNIC
Un país occità, sens dubte
La història, la llengua i la cultura reivindiquen les seves arrels
Una vegada hi havia un petit país dins d’aquest país. Una idíl·lica vall envoltada de muntanyes de 3.000 metres que mirava cap a l’Atlàntic. És l’Aran, un territori amb institucions, llengua, tradicions i cultura pròpies que el 1313 va votar restar vinculat a la Corona d’Aragó a canvi d’uns privilegis que avui, set segles més tard, converteixen la vall en un territori singular.
Text: Anna Sàez Mateu
DOSSIER CENTRAL / ARAN ÚNIC
Els grans cims
Les ascensions dels pioners ens guien per l'alta muntanya aranesa
Gràcies als pioners del pirineisme, es van obrir vies i camins per accedir als cims aranesos. En aquesta passejada per grans pics com el Tuc de Molières o el Besibèrri Nòrd aprofitem per retre un homenatge als aventurers que els van ascendir per primer cop i als esquiadors intrèpids que els baixaren lliscant neu avall. També us recomanem tres excursions amb raquetes de neu i la visita als millors miradors on fotografiar els paisatges nevats de l’Aran.
Text: Claudi Aventin-Boya
DOSSIER CENTRAL / ARAN ÚNIC
Natura atlàntica, bella i singular
La fauna i la flora eurosiberianes fan de l'Aran una vall de contrastos
L’Aran té una biodiversitat única i atípica al Principat: gràcies al clima atlàntic i a la seva orografia, té una fauna i flora de gran singularitat. Acompanyeu-nos pels racons naturals esplendorosos i idíl·lics d’aquestes terres de muntanya habitades per l’ós bru, el cérvol, la ‘cernalha’, el cavilat, el narcís i la pota de cavall.
Text: Iñaki Delaurens Sabi
DOSSIER CENTRAL / ARAN ÚNIC
Era tèrra ei eth vèrb
En un sentit escrit publicat en aranès, l’artista i activista afirma que descobrir la vall és, en realitat, descobrir el món sencer: fer un viatge universal des d’allò local.
Text: Alidé Sans / Il·lustració: Pep Boatella
REPORTATGE
Sobrassada, la icona gastronòmica de Mallorca
La sobrassada identifica el paisatge, la cuina i la cultura de Mallorca. Aquest embotit, sobri i untuós, és fruit de la primigènia necessitat de conservar la carn quan la nevera era un somni de ciència-ficció. Avui és un aliment icònic de l’illa, elaborat a l’hivern, que s’assaboreix amb pa i amb mel i s’usa com a ingredient d’algunes ensaïmades i plats com les sopes o l’arròs brut. No us ve salivera?
Text: Marga Font Rodon / Fotografia: Tolo Balaguer
48 HORES A...
Serra d’Irta
Platges verges, penya-segats de vertigen i castells d’origen musulmà amb una vista panoràmica excepcional són alguns dels reclams d’aquest parc natural.
Text: Rosanna Melià / Il·lustració: Nik Neves
Rutes
RUTA A PEU
De l’obaga de Vallvidrera a la solana de Barcelona
Us recomanem aquesta ruta lineal per la carena litoral de Collserola que té garantit el transport públic tant al punt de sortida de l’itinerari com al d’arribada.
Text i fotografia: Rafa López Martín
RUTA AMB BICI
La descoberta de la riera de Calders
Entre la colònia Jorba i el nucli de Calders, al cor del Moianès, l’aigua crea un en-torn de vegetació ufanosa amb fonts, meandres i penya-segats.
Text i fotografia: Jordi Avellaneda Guri
RUTA AMB NENS
De Portbou a Llançà per una costa molt brava
Per fer rutes vora el mar, el GR 92 és l’ideal. Forma part del sender europeu E-10, que va des del mar Bàltic fins a la Mediterrània. El primer tram d’aquest sender al Principat uneix Portbou amb Llançà entre cales i penya-segats.
Text i fotografia: Cecília Lorenzo Gibert