0

Revistes

Sàpiens

Redimim els Borja

Maig 2020
ACTUALITAT
D'Aristòtil a 'Joc de trons'
Repassem la influència del savi grec en les trames narratives i cinematogràfiques.
Sònia Casas (text) i Melcior Comes (assessorament)

ACTUALITAT
L'origen del teletreball
El confinament ha forçat moltes persones a treballar des de casa, una situació insòlita però que, en realitat, és molt antiga. Els artesans medievals ja treballaven a casa. De fet, les bases del teletreball es van posar als anys setanta, un fenomen que, gràcies a les tecnologies de la informació, ha adquirit una nova dimensió.
Xavier Carmaniu

ACTUALITAT
Fer turisme a Auschwitz-Birkenau
L'increment del turisme en aquest camp de concentració i extermini nazi ha obligat els seus gestors a regular el comportament de la gent dins d'aquests recintes. La necessitat de preservar la memòria i un projecte de restauració per evitar-ne la degradació són els grans reptes d'un espai que vol continuar explicant la història a les noves generacions. SÀPIENS ha visitat el camp i ha parlat amb els seus responsables coincidint amb el 75è aniversari del seu alliberament.
Oriol Gracià

REPORTATGES
Redimim els Borja
Fama i poder. Marginació i oblit. Poques famílies condensen en si mateixes tantes paradoxes. El llinatge més universal de la corona catalanoaragonesa mereixia aquest extens dossier i un director de luxe: Joan Francesc Mira.

REPORTATGES
Calixt III: el primer papa Borja
Al segle XV, una nissaga valenciana va fer i desfer al centre del poder polític de la cristiandat: Roma. Les intrigues romanes i la gestió encoberta d'Alfons el Magnànim van erigir Alfons de Borja en Calixt III, el primer catalanoparlant que va lluir la tiara papal.
Valèria Gaillard

REPORTATGES
La ruta dels Borja
Els Borja tenen l'origen a Aragó, tot i que es van establir en terres valencianes després que Jaume I conquerís València. Malgrat que les dues figures més cèlebres d'aquesta nissaga, els papes Calixt III i Alexandre VI, poc temps van trepitjar aquestes contrades, diversos indrets de Xàtiva, València i Gandia recorden la història d'aquesta família, una de les més poderoses del Renaixement.


REPORTATGES
L'ascens de Roderic: el cardenal maquiavèl·lic
El nebot de Calixt III va tenir paciència i va saber aprofitar el moment adequat. Després de tres dècades entre bambolines vaticanes, havia adquirit astúcia i poder. La màxima debilitat dels Estats Pontificis, les desavinences entre nord i sud, van permetre la seva victòria.
Arnau Cònsul

REPORTATGES
Alexandre VI: un estrateg al Vaticà
Els primers vuit anys de papat de Roderic de Borja van ser convulsos. Va haver de bregar amb la monarquia francesa, delerosa de recuperar Nàpols; amb la pena que suposa l’assassinat d’un fill; amb les difamacions sobre la seva família, i amb l'hostilitat de la noblesa romana.
Maria Coll

REPORTATGES
Cèsar Borja: el somni d'un estat propi
El fill d'Alexandre VI, un home àvid de poder i ferm defensor del cognom familiar, va abandonar la carrera cardenalícia per crear un gran nou estat. Els seus plans, però, es van estroncar a partir de la mort del seu pare i protector.
Agnès Rotger

REPORTATGES
La postveritat sobre la família Borja
Bona part de la llegenda negra que envolta la família Borja són invencions o deformacions interessades que no tenen gaire a veure amb la realitat, però tan sucoses i suggeridores que han inspirat nombrosos literats, malauradament sense qüestionar-se o comprovar la seva veracitat.
Joan Esculies

REPORTATGE
'Passeggiata borgiana'
El poder que la família Borja va ostentar al segle XV avui encara és ben visible als edificis, places i carrers de Roma. Us proposem una ruta per la capital italiana des de Santa Maria del Popolo fins a Santa Maria Maggiore, passant pels apartaments Borja del Vaticà. Ens hi acompanyeu?
Joan F. Mira

PORTADA
Una portada especial
En aquest número, la nostra directora creativa, Natàlia Mazzarella, i el nostre dissenyador, Albert Bernat, tenien tot un repte: unir en una sola portada tots els Borja. Un bust de pedra els va donar la idea que van materialitzar a l’estudi de fotografia i retoc digital AJJ Estudi. Aquí podeu veure com es va retocar.L'EXPERIÈNCIA

Passat virtual
Es pot viure la història des de casa de moltes maneres, però una de les més noves i immersives és la realitat virtual. Agafeu les ulleres i acompanyeu-nos en aquest viatge a través del passat sense moure-us del menjador.
Víctor Farradellas

Veure més
4,95
IVA inclòs
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona