0

Revistes

Sàpiens

Al-Àzraq: el malson de Jaume I

235- Novembre 2021
ACTUALITAT
La lluita per l’Àrtic
Diferents potències mundials es barallen avui pel domini de la zona àrtica, que pateix un desgel accelerat. Estan en joc dos elements molt cobejats: l’accés a importants recursos naturals fins ara amagats i el control d’una nova ruta de comerç mundial. Però de qui és l’Àrtic?
Maria Coll (text) / Jordi Torrent (assessorament)

ENTREVISTA
Peio H. Riaño: “Hem de poder decidir a qui volem veure cada dia dalt d’un pedestal”
Genocides, esclavistes, conqueridors, dictadors... És lògic que els tinguem dalt d’un pedestal a les vies públiques? Aquest historiador de l’art ha escrit un assaig contundent que, a través de personatges com Franco, Mao, Lenin o Colom, ens mostra les ciutats i els pobles com un camp de batalla simbòlic al qual tots hauríem de donar importància, si volem construir un món amb nous valors.
Sònia Casas (text) / David Corrochano (fotografia)

ACTUALITAT
De Pals a l’URSS. Missió: salvar Radio Liberty
Des d’aquesta històrica emissora, amb seu a Pals, els ciutadans de la Unió Soviètica van poder assabentar-se de fets com el desastre de Txernòbil, silenciat per les autoritats soviètiques, i de tot allò que passava més enllà del teló d’acer. Avui, les restes de les seves instal·lacions estan abandonades dins del Parc Natural del Montgrí, a l’espera que algú en decideixi el futur.
Cristina Masanés

REPORTATGES
Al-Àzraq: el malson de Jaume I
L’alçada mítica del Conqueridor ha deixat en un segon pla molts noms vinculats a la seva persona, també als seus grans enemics. Entre aquests, el més significatiu va ser al-Àzraq, cabdill musulmà contra l’avenç cristià en terres valencianes. Tot un heroi sarraí desconegut per a la gran majoria de nosaltres.
Jordi Mata (text) / Vicent Baydal (assessorament)

REPORTATGES
Els altres brigadistes
Franco no va guanyar la Guerra Civil espanyola només amb l’ajuda d’Itàlia i Alemanya: altres països també li van donar suport, a través del reclutament d’homes. Marroquins, francesos, romanesos, portuguesos i russos van combatre amb la Legió. Ara bé, mentre que als brigadistes internacionals republicans se’ls homenatja, a aquests altres se’ls ha oblidat.
Joan Esculies

REPORTATGES
Icarians. El fracàs de la utopia a Amèrica
En un moment de grans revoltes i de qüestionament seriós del capitalisme, un grup de somiadors d’arreu d’Europa va travessar l’Atlàntic convençut que era possible construir una societat justa en què tothom fos igual i on no hi hagués propietat privada. Ho van provar de totes totes, però no se’n van sortir.
Sergi Ramis (text) / Agustí Alcoberro (assessorament)

REPORTATGES
La misteriosa mort d’Edgar Allan Poe
Els enigmes que envolten la defunció d’aquest autor, enterrat tres vegades, s’han convertit en un clàssic de la literatura americana. Algunes de les hipòtesis són dignes de les obres de terror que ell mateix va escriure.
David Gutiérrez

REPORTATGES
El racisme al món clàssic
Les actituds xenòfobes són inherents a la civilització? Com considerava la cultura grecollatina les persones d’altres races i procedències? La resposta sembla força clara: fa més de dos mil anys els prejudicis racials i ètnics eren, si fa no fa, força similars als actuals.
Josep M. Bunyol (text) / Isabel Rodà (assessorament)

REPORTATGES
Rere la pista de sant Eudald
A l’església de Santa Maria de Sorba, al Berguedà, hi troben un esquelet. Podria ser la sepultura de màrtir més antiga documentada a Catalunya, però, com es pot confirmar que es tracta del cos de sant Eudald, patró de Ripoll? Ens infiltrem en l’autòpsia que fa l’equip del Laboratori de Paleontologia del Museu d’Arqueologia de Catalunya.
Elisabet Font (text) / Núria Armentano (assessorament)

L'EXPERIÈNCIA
Montseny llegendari: la taula dels tres bisbes
El Montseny és un massís solcat per les fronteres, unes línies imaginàries que han convertit el coll de Sant Marçal en el nus de totes les ratlles del mapa: confluència de tres municipis, tres comarques, dues províncies i tres bisbats. Aquest fet té molt a veure amb la ubicació de la taula dels tres bisbes, una llegenda que ens permet descobrir la història d’aquest racó del Montseny.
Andreu Pujol (text) / Enrique Marco (fotografia)

LLIBRES

Martín Caparrós: “Zapata, Guevara o Castro tenien un projecte de futur clar, ara no el tenim”
Els tòpics sovint ens generen una percepció errònia de l’Amèrica Llatina, una regió que comparteix una llengua, una història i una cultura. Ñamérica, el darrer llibre del periodista i historiador Martín Caparrós, és un quadre crític i precís d’aquest continent. Una obra feta amb un objectiu: buscar punts en comú que afavoreixin la unitat, perquè, segons l’argentí, considerar-se llatinoamericà no s’hauria de concebre com un fracàs.
Maria Coll (text) / Enrique Marco (fotografia)

Veure més
4,95
IVA inclòs
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona