0

Revistes

Sàpiens

1940. Nazis a Montserrat

Gener 2003
En aquest número

Increïble però cert

Llibres enquadernats amb pell humana

Ricard Mas (text)

Moment Sàpiens / Segle XX

Ignasi Riera: "Em va impressionar descobrir que certes persones havien estat franquistes"

Anna Periago (text), Dani Codina (fotografia)

La polèmica / Història moderna

Va ser positiva per a Catalunya la victòria de Felip V?

Carlos Martínez Shaw (text), Agustí Alcoberro (text)

Mentides històriques / Història moderna

El doctor Guillotin no inventà la guillotina

Àlex Milian (text)

Història-ficció / Segle XX

Què hauria passat si Trotski hagués succeït Lenin en lloc de Stalin?

Pelai Pagès (text)

Els lectors pregunten / Segle XX

D'on surt el nom del Barri Xino de Barcelona?

Roger Costa (text)

Reportatge / Segle XX

1940. Nazis a Montserrat

El 23 d’octubre de 1940 una expedició de la policia alemanya, encapçalada pel cap de les SS, Heinrich Himmler, va truncar la pau de Montserrat. Sàpiens reviu aquesta enigmàtica visita de la mà del monjo que va haver de rebre un dels artífexs de l’horror nazi. Que hi va anar a fer Himmler a la muntanya catalana? Jordi Finestres (text), Queralt Solé (text), Hilari Raguer (assessorament)

Reportatge / Història moderna

Viatge a la fundació de Nova York

En els fonaments de la gran ciutat nord-americana s’hi barregen les històries ancestrals dels indis amb els pirates i els mariners al servei de les principals potències navals europees. La gran aventura de la seva fundació amaga enganys i nombrosos conflictes. Albert Villaró (text), Míriam Bauer (il·lustració)

Reportatge / Història medieval

A ultrança!

Revivim les justes medievals de la mà del mític cavaller Desvalls A l’edat mitjana, els cavallers dirimien les seves diferències a través dels fets d’armes: una mena de guerra privada que servia per a remarcar la supremacia social dels nobles. Però aquestes activitats tenien un vessant lúdic en forma de justes i torneigs. El cavaller de Barcelona Francí Desvalls, un dels millors lluitadors del segle XV, va demostrar la seva habilitat per mig Europa i va assolir una gran popularitat. Joan Morales (text), Martí De Riquer (assessorament)

Reportatge / Història moderna

Un dia en l’òrbita del rei Sol

24 hores a Versalles Lluís XIV és el pradigma de l’absolutisme. Des del palau de Versalles, el rei Sol governava els seus immensos dominis cònodament instal•lat en un luxe espatarrant, el símbol més explícit del poder que encarnava i que feia girar al seu voltant tota la vida política i social de França. La nació es llevaba amb ell i se n’anava a dormir quan el monarca agafava el son. Entremig, una vida planificada i un règim comandat amb mà de ferro. Sàpiens us explica com era un dia en la cort del Borbó més poderós de la història. Antoni Sella (text)

Reportatge / Història antiga

Buscant el temple perdut de Tàrraco

L’emplaçament del temple que la ciutat de Tàrraco va construir en honor de l’emperador August continua essent un dels grans enigmes de la Hispània romana. Les darreres investigacions, consultades per Sàpiens, el situen de manera precisa a la part baixa de la Tarragona actual. Carina Filella (text)

Reportatge / Segle XX

Trementinaires

Viatgem amb les remeieres del Pirineu No fa pas tants anys, algunes remeieres de la muntanya recorrien a peu desenes de quilòmetres per a dur a les masies de la plana herbes i productes guaridors. Sàpiens ha visitat la vall de Lavansa per a conèixer el vell ofici femení de trementinaire, un exercici de saviesa fruit de la tradició popular. Gemma Aguilera (text)

Un cap de setmana a... / Història antiga

El principi de la història

Resseguim els orígens de la cultura íbera A més d'introduir el comerç, l'arribada dels fenicis i grecs, a la primera edat del ferro, va suposar per a la població autòctona la incorporació de l'escriptura. Això va afavorir la formació d'una cultura pròpia, la dels íbers, la primera civilització genuïna del país. Un dels pobles més importants dins del món ibèric van ser els ilergets, que dominaven el territori de l'actual plana de Lleida. Jordi Calvet (text), Jordi Calvet (fotografia)

Veure més
3
IVA inclòs
Esgotat
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona