0

Revistes

Sàpiens

14 d'abril de 1931: la proclamació de la República des de dins

Abril 2019
Des de quan hi ha drets d'autor?
L'aparició de la impremta i la seva ràpida difusió durant els segles XV i XVI va provocar tota una revolució en les demandes dels autors de les obres escrites

Queralt Castillo


La lluita per preservar el jaciment Mes Aynak
Sota els monestirs budistes hi ha el segon dipòsit de coure més gran del món, de molt interès per als xinesos

Buda ja va dir fa 2.500 anys que els "tres verins" que ens corrompen són la ignorància, l'odi i la cobdícia. A l'Afganistan, els arqueòlegs lluiten contra rellotge per preservar l'indret on una colla de monjos budistes van bastir quatre monestirs impressionants. Mes Aynak, a 40 quilòmetres de Kabul, és un tresor cultural incomparable, col·locat just al damunt d'una reserva de coure valorada en 90.000 milions d'euros. Qui guanyarà, el patrimoni o l'avarícia?
Text d'Àlex Novials, amb l'assessorament de Brent Huffman


Éric Vuillard: "Les revolucions no han resolt les desigualtats"
Després de l'èxit de 'L'ordre del dia' (premi Goncourt 2017), arriba a les nostres llibreries '14 de juliol' (Edicions 62 / Tusquets), un homenatge literari de l'escriptor i cineasta Éric Vuillard als milers de parisencs que van prendre la Bastilla l'estiu del 1789.
Clàudia Pujol

14 d'abril de 1931: la proclamació de la República des de dins
Entrem a l'ajuntament de Barcelona, en aquell moment seu de la principal institució del país, per descobrir com es va viure el 14 d'abril del 1931 des d'aquest costat de la plaça de Sant Jaume, a partir de les actes municipals i les memòries dels seus protagonistes.
Text de Maria Coll, amb l'assessorament d'Àlex Solano


'Ivanhoe': el naixement de la novel·la històrica
La novel·la històrica i l’edat mitjana són dos mons que lliguen molt bé. 'Ivanhoe', escrita per l’escocès sir Walter Scott ara fa dos-cents anys, va ser la primera obra a unir-los i a presentar als lectors una visió d’aquest període del passat que ha esdevingut icònic.
Alberto Reche


El medalló del gran inca
Expliquem la recerca infructuosa dels conqueridors espanyols per apoderar-se de la simbòlica joia precolombina

Text de Carles Llorens, amb l'assessorament de javier Laviña


París 1894: 'El cas Dreyfus'
Ens endinsem en el consell de guerra que va fer tremolar França

L’any 1895, en una societat francesa traumatitzada pel creixement d’Alemanya, va esclatar un cas d’espionatge que va dividir el país: el militar Alfred Dreyfus era acusat de passar informació als alemanys, però en realitat el cas era molt més complex i va posar al descobert tèrboles maniobres d’un exèrcit que no païa el joc democràtic. Fins que no es va resoldre, l’acusat va passar quatre anys confinat en un penal de l’illa del Diable, a la Guaiana.
Text de Valèria Gaillard, amb l'assessorament d'Andreu Mayayo

Nok, la civilització més antiga de l'Àfrica occidental
Fa 2.500 anys va prosperar una cultura rica i complexa que s’estenia sobre part del territori que avui és Nigèria. Batejada com a Nok, tot el que en sabem prové de les desenes d’escultures de ceràmica decorada que han sobreviscut a l’espoli i al pas del temps; unes peces que demostren que la història antiga a Àfrica va ser esplendorosa més enllà de l’Egipte dels faraons.
Text de Víctor Farradellas, amb l'assessorament de Jordi Tomàs

Veure més
4,95
IVA inclòs
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona