0

Revistes

Sàpiens

115 dies a l'Ebre. Revivim la batalla més èpica de la guerra civil

Novembre 2010
En aquest número

Per què passa? / Segle XX

L'agonia d'un poble partit

Afganistan i Pakistan són dos dels països més castigats del món per la geoestratègia internacional Als paitxus els deu semblar que a les seves àrides terres només fa que ploure sobre mullat. Aquesta ètnia sense estat propi és una de les que més pateix la inestabilitat política a la regió, una situació que troba les seves arrels en el segle XIX, quan dos imperis, el rus i el britànic, van convertir l'Àsia Central en el seu tauler del joc. Víctor Gavín (text)

Entrevista / Segle XX

Carlos Taibo

"Gorbatxov va ser l'Arias Navarro i no l'Adolfo Suárez del procés soviètic" Carlos Taibo, politòleg de la Universitat Autònoma de Madrid, és un dels principals especialistes en el col·lapse de la Unió Soviètica i en la història recent de Rússia. Claùdia Pujol (text)

Dossier especial la batalla de l'Ebre / Segle XX

Tots els fronts porten a l'Ebre

L'Ebre es converteix en el teatre d'operacions on es decidirà la guerra A la primeria del 1938, quan ja es portava any i mig de guerra, les perspectives de la República ja són pessimistes. Més enllà de les pèrdues humanes i d'efectius, la desfeta de l'exèrcit a la batalla de Terol desgasta emocionalment els soldats. Mentrestant, un Franco que se sap superior militarment, arriba fins al nord del País Valencià. El territori republicà ha quedat partit en dos i l'Ebre es converteix en l'eix vertebrador de la batalla que decidirà la guerra. Oriol Gracià (text)

Dossier especial la batalla de l'Ebre / Segle XX

La darrera batalla

Revivim el combat més èpic i sagnant de la guerra civil espanyola La mitjanit del 25 de juliol del 1938, l'exèrcit republicà va atacar per sorpresa les línies defensives franquistes entre Amposta i Mequinensa. La reacció no es va fer esperar, i en poques hores hi arribaven unitats, bombarders i caces d'arreu de l'Estat. Començava la batalla més decisiva de la Guerra Civil Espanyola. Uns 30.000 homes hi deixarien la pell. Sílvia Marimon (text)

Dossier especial la batalla de l'Ebre / Segle XX

Estimada esposa...

La vida quotidiana a primera línia de foc explicada per un soldat La primavera del 1938, Joan Adserias, un xocolater del barri de Gràcia de Barcelona, va ser reclutat per l'exèrcit republicà. La quarantena de cartes que va escriure a la seva esposa Mercè Crusellas sintetitzen les vivències i els pensaments dels soldats que van participar al front de l'Ebre. En Joan ens parla d'esperança i d'avorriment, de fred, gana i set, de companyonia i solitud. Un relat que ens mostra com va ser viure, dia a dia, a peu de trinxera. Sònia Casas Codinach (text)

Dossier especial la batalla de l'Ebre / Segle XX

L'endemà de la batalla

De la desfilada dels vencedors a l'exili dels vençuts Després de 115 dies de combats esfereïdors, i mentre l'exèrcit franquista anava avançant tot fent un moviment similar al d'un acordió sobre el terreny, les tropes republicanes iniciaven una progressiva retirada. Enrere quedaven unes 60.000 baixes per bàndol i un camí aplanat per a l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya. El desenllaç de la guerra estava sentenciat. Sílvia Berbís (text)

Dossier especial la batalla de l'Ebre / Segle XX

La vida continua

L'empremta del conflicte a les terres de l'Ebre El 16 de novembre del 1938, la batalla s'ha acabat. Els veïns de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre respiren més tranquils, tot i que la presència al territori d'uns 200.000 soldats durant quatre mesos ha representat un impacte brutal. Els camps estan arrasats i plens de material bèl·lic. Els pobles han quedat deserts i les cases, destruïdes. Àlex Cervelló (text)

Reportatges / Història antiga

I l'home, es va fer Buda

La llegendària vida del príncep Siddharta Gautama Diu la tradició budista que un Sammasambuda, un mestre il·luminat, només apareix a la Terra cada 32.000 anys. El de la nostra era va néixer a l'Índia del segle V aC, en un moment de profunda transformació en el si de les societats tribals d'aquest subcontinent. Les ensenyances de Buda van capgirar també tota la seva espiritualitat. Glòria Trullàs (text), Ramon N. Prats (assessorament)

Reportatges / Segle XIX

El naixement dels ateneus

Els cercles on es va forjar la nostra societat civil A la fi del segle XIX, Catalunya vivia moments crítics i de molta desigualtat social. Com passava a la resta d'Europa, la burgesia i l·lustrada catalana es va començar a reunir en unes institucions que aviat es van convertir en centres artístics, literaris i polítics, a més d'escoles per als més desafavorits. Agnès Rotger Dunyó (text), Albert Testart (assessorament)

Reportatges / Història medieval

Cerveses amb pòsit monacal

Els monjos europeus medievals, autèntics mestres cervesers, van monopolitzar la fabricació d'aquest aliment bàsic, que alhora va ser una excel·lent font de finançament de les comunitats religioses. Aviat, però, la cervesa esdevindria objecte de negoci i control per part del món laic i la noblesa. Gemma Aguilera (text), José Enrique Ruiz Domènec (assessorament)

Escapades / Història medieval

L'au fènix dels monestirs

Sant Miquel de Cuixà Codalet, el Conflent Lurdes Rego (text)

Escapades / Segle XIX

La fàbrica de la brisa

La fassina de Balanyà L'Espluga de Francolí, Conca de Barberà Barbara Vastenavond (text)

Escapades / Segle XIX

Una presó amb vistes sobre el Pedraforca

La presó de Busa Navès, Solsonès Glòria Trullàs (text)

Escapades / Segle XX

El museu transfronterer

Museu Memorial de l'Exili La Jonquera, Alt Empordà

Escapades / Segle XX

Refent el trencaclosques

Monestir de Santa Maria Alòs de Balaguer, la Noguera

Un cap de setmana a... / Segle XX

A peu de trinxera

Un recorregut pels principals escenaris de la Batalla de l'Ebre Avui, més de setanta anys després, el rastre de la batalla que va tenir lloc a les comarques de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre encara es fa notar a les façanes de les cases, a les trinxeres disperses per les serres o als refugis construïts a la vora del riu. La visita d'aquests espais -i dels centres d'interpretació que els contextualitzen- permet apropar-se als fets en el mateix lloc on es van escriure i fan reflexionar sobre les paraules del filòsof americà George Santayana: "Els pobles que obliden la seva història estan condemnats a repetir-la". Oriol Gracià (text)

Veure més
3,95
IVA inclòs
Esgotat
© Som . Tots els drets reservats. C/ Premià, 15, 2a planta. 08014. Barcelona